Migráció

2022.07.28. 09:14

Bakondi György: bonyolultabbá vált a határőrizet

Idén mostanáig már 157 ezer illegális határátlépőt fogtak el a magyar határon és csaknem ezer embercsempészt.

A 2015-ös helyzethez képest jelentősen romlott és bonyolultabbá vált a határőrizeti operatív helyzet – emelte ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.

Bakondi György elmondta: idén mostanáig már 157 ezer illegális határátlépőt fogtak el a magyar határon és csaknem ezer embercsempészt. Az elfogott embercsempészek száma több mint duplájára, míg az általuk hozott migránsok száma háromszorosára nőtt.

A migrációs nyomás jelentős növekedése mellett változott az is, hogy többször érkeznek nagyobb csoportokban és egyre erőszakosabb a fellépésük, akár fegyvert is használnak – ismertette a főtanácsadó.

Azt mondta: az előrejelzések alapján egy tartós tendenciáról van szó, ezért egy hosszú távú, stabilan működő határőrizeti rendszer kialakítása a feladat. Ezért is döntött úgy a magyar kormány, hogy határvadász ezredet állít fel, amelynek tagjai a helyi rendőri erőkkel közösen látják majd el a határőrizeti feladatokat. Ezzel a rendőrséget is tehermentesítik, továbbá ki lehet vonni a Magyar Honvédség erőit – ismertette Bakondi György.

Borítókép: Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a fokozódó migrációs nyomásról tartott sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2022. július 6-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában