Ha sikerül, széteshet az Egyesült Királyság

2022.06.28. 18:49

Jövő októberben újabb népszavazást szeretne a függetlenségről Skócia

A skót kormány 2023. október 19-én szeretné megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről - jelentette be kedden Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

Sturgeon az edinburghi parlamentben tartott tájékoztatóján hangsúlyozta: a referendumot kizárólag törvényes, alkotmányos keretek között lehet megrendezni, különben az eredményt a nemzetközi közösség nem ismerné el.

Kijelentette: éppen ezért még kedden levelet ír Boris Johnson brit miniszterelnöknek, hivatalosan kérve hozzájárulását az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásához.

Ha London megtagadja a referendum engedélyezését, a skót kormány a brit legfelsőbb bíróságtól kér állásfoglalást arról, hogy a brit kormány hozzájárulása nélkül megtartott újabb népszavazás milyen jogi problémákat vetne fel - mondta a skót miniszterelnök.

Ha a legfelsőbb bíróság úgy dönt, hogy a népszavazáshoz nem szükséges a brit kormány hozzájárulása, a skót kormány gyorsan elfogadtatja a parlamenttel a referendumról szóló törvénytervezetet, amelyet kedd délután már közzé is tettek.

A legfelsőbb bíróság elutasító végzése esetén a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) a következő parlamenti választást tekinti majd függetlenségi népszavazásnak, és ezen a választáson kizárólag a függetlenné válás programjával indul - mondta keddi parlamenti tájékoztatóján Nicola Sturgeon.

STURGEON, Nicola
Nicola Sturgeon skót miniszterelnök felszólal az edinburghi parlamentben 2022. június 28-án. Sturgeon bejelentette, hogy a skót kormány 2023. október 19-én szeretné megtartani az újabb népszavazást Skócia függetlenségéről
Forrás: Lesley Martin / MTI/AP/PA

Skóciában 2014-ben - a brit és a skót kormány szerződésben rögzített megállapodása és London hozzájárulása alapján - már tartottak népszavazást a függetlenné válásról, de akkor a résztvevők 55 százaléka arra voksolt, hogy Skócia ne szakadjon el Nagy-Britanniától.

Az újabb függetlenségi népszavazás kiírása azonban a brit EU-tagságról hat évvel ezelőtt tartott népszavazás óta ismét folyamatosan napirenden van, miután országos átlagban szűk, 51,89 százalékos többség a kilépésre, a skótok 62 százaléka viszont a további EU-tagságra szavazott.

Boris Johnson már többször is határozottan elvetette az újabb skóciai függetlenségi referendum kiírását, azzal az érvvel, hogy Nicola Sturgeon és elődje, Alex Salmond előző skót miniszterelnök személyes ígéretei szerint a 2014-ben tartott népszavazás eredménye teljes nemzedéknyi időre szól.

Nicola Sturgeon az edinburghi parlamentben tartott keddi tájékoztatóján azonban megismételte azt a sokszor hangoztatott véleményét, hogy a 2016-os EU-népszavazás eredménye miatt elengedhetetlenné vált az újabb skót függetlenségi referendum, mivel Skóciát egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére London "kiszakította" az Európai Unióból.

Sturgeon hasonló érveléssel indította el két hete az újabb függetlenségi népszavazás kampányát. Kijelentette: ha a skót választók 2014-ben tudták volna, hogy a későbbi években az Egyesült Királyság milyen irányt vesz, már az akkori népszavazáson a függetlenné válásra szavazott volna a többség.

A skót miniszterelnök Johnsonhoz intézett levelét a skót kormány Nicola Sturgeon keddi felszólalása után közzé is tette. Sturgeon ebben azzal érvel, hogy a tavaly májusi skóciai parlamenti választásokon döntő többségbe kerültek a függetlenséget támogató pártok, és ez felhatalmazást jelent az újabb függetlenségi népszavazás kiírására.

A Skót Nemzeti Pártnak és a Zöldeknek együtt 72 képviselőjük van a 129 tagú skót parlamentben, és a zöldpárt is egyértelműen elkötelezte magát az újabb függetlenségi népszavazás megtartása mellett a jelenlegi parlamenti időszak végéig.

Nicola Sturgeon keddi levele szerint azonban Boris Johnson eddigi hozzáállása megkérdőjelezi azt a koncepciót, amelynek alapján az Egyesült Királyság léte önkéntes partneri kapcsolatrendszerre alapul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában