Kitiltás

2022.06.02. 13:10

Orbán Viktor Kirill pátriárka szankcionálásáról: a magyar álláspont régóta jól ismert

Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen – zárta nyilatkozatát a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen. 

A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan juttatta el az MTI-nek; eszerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek. 

Orbán Viktor hozzátette: Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették. 

Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen – zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Világgazdaság érdeklődésére korábban megerősítette:

a magyar kormány vallásszabadsági okokból nem támogatja Kirill pátriárka szankcionálását.

A tárca hangsúlyozta, Magyarországon a vallásszabadság elvi kérdés, így ellenzi azt a megközelítést, hogy egymás vallási vezetőit szankciós listákra helyezzék. A magyar álláspont egy pillanatig sem változott és mindvégig tudott volt – szögezte le a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

8186328 08.05.2022 Russian Orthodox Patriarch Kirill conducts a service at the Resurrection of Christ Cathedral, the main Orthodox cathedral serving the Russian Armed Forces, near Kubinka, Moscow region, Russia. Ramil Sitdikov / Sputnik (Photo by Ramil Sitdikov / Sputnik / Sputnik via AFP)
Kirill pátriárka Forrás: Sputnik via AFP / Ramil Sitdikov

Többek között az AFP és a Reuters is arról írt diplomataforrásokra hivatkozva, hogy Magyarország annak ellenére nem fogadja el az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomagot, hogy az olajembargónál kivételezett ország lett – azt a legtöbb beszámoló persze kihagyja, hogy nem egyedül, Csehország, Szlovákia és Olaszország is kapott kedvezményt. A Politico arról ír, az uniós diplomatákat meglepte a magyar álláspont, ami azért furcsa, mert

Orbán Viktor már május elején hangsúlyozta, Magyarország nem fogja támogatni, hogy egyházi méltóságokat tegyenek fel szankciós listára,

hiszen ez érintené a magyarországi közösségek vallásszabadságának kérdését is, ami „szent és sérthetetlen”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában