Illegális bevándorlás

2022.06.18. 07:30

Meg kell erősíteni a határ védelmét

Meg kell erősíteni a határvédelmet, miután súlyosodik a helyzet a déli határainkon. Egyre több migráns érkezik, és egyre több támadás éri az államhatárt védő rendőröket, katonákat. Az ukrajnai háború miatt pedig éhínség törhet ki Afrikában, amelynek következtében milliók indulhatnak el Európa felé, jó részük Magyarországon keresztül próbálkozhat majd.

– A déli határaink védelmét ősszel tovább kell erősíteni – jelentette ki Rétvári Bence, a Belügyminisztérium politikai államtitkára, miniszterhelyettes az Országgyűlésben. 

A politikus kiemelte: a napokban átlépi az illegális határátlépők száma a százezret. Idén már több mint 97 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a magyar hatóságok, míg tavaly eddig időarányosan csak 42 ezret. Ez azt jelenti, hogy idén megduplázódhat az illegális migráció az elmúlt évi számhoz képest, pedig a tavalyi is két és félszerese volt a tavalyelőttinek - írja a Magyar Nemzet

Hozzátette: miközben Európa teljes figyelmét leköti az ukrajnai háború, és az országok a háború által okozott gazdasági válság következményeit próbálják kezelni, addig az illegális migráció veszélye egyáltalán nem múlt el. Sőt az év második felében az energiaválság és az élelmiszerár-emelkedések miatt még ennél a növekedési ütemnél is nagyobb gyorsulás várható.

Ez azt jelenti, hogy a déli határ védelmét ősszel tovább kell erősíteni. És itt lenne az ideje, hogy Brüsszel érdemi részt vállaljon az EU külső határai­nak védelmi költségeiből, és erejét ne a kvótajavaslatok újbóli előterjesztésére fordítsa

– fogalmazott a belügyi politikai államtitkár.

Az erős határvédelem fenntartása egyértelműen indokolt: bonyolult és nehéz a határőrizeti helyzet a magyar határokon, jelentős nyomás alatt van a déli határ – mondta el Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója néhány napja a Magyar Nemzetnek adott interjúban. 

Bakondi György úgy fogalmazott: semmi nem mutat arra, hogy csökkenne vagy éppen megállna az illegális bevándorlás. – Mivel az Európai Unió ez irányú politikájában érdemi változás nincs, ezért tulajdonképpen a nemzetállamokon múlik, hogy mi történik a határokon – tette hozzá.

Borítókép: Egy magyar katona és egy rendőr járőrözik Mórahalom térségében a magyar-szerb határnál 2016. február 24-én.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában