Furcsa gondolatmenet

2022.06.15. 16:32

Liberális EP-képviselők petíciót indítottak a konszenzusos döntéshozatal ellen

A Guy Verhofstadt által jegyzett petíció nyitóképén Orbán Viktor szerepel, eddig közel kétezren írták alá.

Közel jár a kétezer aláíráshoz a Guy Verhofstadt és további hét liberális európai parlamenti képviselő által indított online petíció, melyben az Európai Unió alaptörvényének módosítását követeli, annak érdekében, hogy a jövőben ne egyhangúlag, hanem minősített többséggel hozzák meg a döntéseket a tagállamok. A Magyarországot és Orbán Viktor miniszterelnököt folyamatosan támadó Verhofstadt ezzel szeretné elejét venni annak, hogy egy ország akadályozhassa, vagy teljességgel megbéníthassa a döntéshozatalt − magyarán eltörölné a vétójogot. Szokásához hűen a liberális képviselő nem hagyhatta ki, hogy ne keverje bele a magyar kormányfőt: a petíció nyitóképén Orbán Viktor szerepel, vétó felirattal homlokán.

Állítsuk meg Orbán zsarolását

− áll a képen. Verhofstadték azután indították el a petíciót, hogy hosszas huzavona után a hatodik szankciós csomag megszavazásánál győzött a magyar érdek és a brüsszeli olajembargót csak a tengeri útvonalon szállított orosz kőolajra vetik ki. 

A vétók megölik az európai egységet. Zsaroláshoz, hatékonyságvesztéshez, hitelvesztéshez és az EU-ba vetett hit elveszítéséhez vezetnek. Az egyhangúságon alapuló döntéshozatalnak mennie kell. Ilyen egyszerű. Írják alá a petíciót

− buzdít Twitter-bejegyzésében Verhostadt. 

Az indítványozók azt szeretnék, hogy az unió gyorsan megtalálja a válaszokat az Európát érő válságokra, azonban azt vették észre, hogy ennek súlyos strukturális akadályai − nevezetesen a konszenzusos döntéshozatal − vannak. A képviselők szerint a vétó nem demokratikus, és akadályát képezi annak, hogy Európa egyetlen hangon szólalhasson meg. 

A gondolatmenet azért érdekes, mivel éppen a konszenzus biztosítja azt, hogy a döntések minden egyes tagállam érdekeinek megfelelően alakuljanak, tehát ez adja az unió egyhangúságát.

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy vétó, mint olyan nem létezik az unióban, Verhofstadték valószínűleg csak azért használják ezt a kifejezést, mert az a konszenzus, az egyhangúság eltörlésével kampányolva még kevesebb szimpatizánst tudnának szerezni maguknak.

Borítókép: Guy Verhofstadt európai parlamenti képviselő (MTI/EPA/Alessandro Della Valle)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában