Sprintben spórolnának

2022.06.12. 10:05

Karácsony Gergelyék megint a budapestieket büntetik

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes bejelentette, hogy Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez. A Mediaworks Hírcentruma átnézte a terveket, amelyek szerint várhatóan csökkenteni fogják a sebességhatárokat, több autómentes övezetet hozhatnak létre Budapesten, korlátozzák a közszolgáltatásokat, rövidebb ideig lehet közvilágítás, és az üzletek búcsút inthetnek a kivilágításnak. Mindezek mellett oktatóvideókat is kapnak a fővárosiak, hogy hogyan zuhanyozzanak kevesebbet.

A dúsgazdag szocialista politikusnő, a tengerből kilovaglásával botrányt keltő Tüttő Kata főpolgármester-helyettes a napokban jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez. Hogy mindez mivel fog járni, ahhoz a Mediaworks Hírcentruma átnézte a vonatkozó terveket. Várhatóan csökkenteni fogják a sebességhatárokat, több autómentes övezetet hozhatnak létre Budapesten, korlátozzák a közszolgáltatásokat, rövidebb ideig lehet közvilágítás, és az üzletek búcsút inthetnek a kivilágításnak. Mindezek mellett oktatóvideókat is kapunk, hogy hogyan zuhanyozzunk kevesebbet – írja az Origo. 

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes csütörtökön a Spirit FM Aktuál című műsorában jelentette be, hogy Budapest csatlakozik a Városok Energiatakarékossági Sprintje (Cities Energy Saving Sprint) nevű brüsszeli kezdeményezéshez, amelyet az Európai Bizottság, a Polgármesterek Szövetsége – Európa és a Régiók Európai Bizottsága nevű szervezetek indítottak el.

A kezdeményezés célja, hogy az önkormányzatok és a regionális kormányzatok csökkentsék az energiafogyasztásukat, méghozzá a nyári időszakban, a fűtési szezont megelőzően.

A cél a klímaváltozás elleni küzdelem és az Ukrajnával való szolidaritás, ugyanis Brüsszel a következményekkel nem törődve elhatározta, hogy Európa mind jobban függetlenedik az orosz energiahordozóktól. 

A nemrég elfogadott olajembargó alapján az orosz olaj európai importja hamarosan jelentősen lecsökken: csupán néhány közép-kelet-európai uniós tagállam kapott átmeneti időt az orosz olajról való leválásra, köztük hazánk is. A többi EU-tag 2023-tól nem importál kőolajat Oroszországból.

A következmények már most látszanak: elszabaduló energiaárak, szorongató infláció. Mindeközben az oroszok nevethetnek a markukba, ugyanis a megdrágult energiahordozókat eladják Kínának és más ázsiai országoknak. 

Az energiatakarékossági sprinthez kapcsolódó felhívást május 30-án tette közzé a Régiók Európai Bizottsága, a közleményben Tüttő Katát is idézték, aki a szervezet Környezetvédelmi, Éghajlatváltozási és Energiaügyi Bizottságának elnöke is egyben.

– Felhívom helyi és regionális közösségeinket, hogy csatlakozzanak a Városok Energiatakarékossági Sprintjéhez, amely növelni fogja az energiatudatosságunkat 

– olvashatóak Tüttő szavai.

A program dokumentációja az alábbi pontokat sorolja fel a kívánatos intézkedések között:

  • A középületek fűtésén és hűtésén való spórolás: télen csak 18 Celsius fokra lehet felfűteni, míg nyáron 25 fokig lehet lehűteni az épületeket;
  • Korlátozzák az üzletek kivilágítását és a közvilágítás idejét;
  • Rendszeresen autómentes napokat tartanak;
  • Több autómentes övezetet alakítanak ki;
  • Csökkentenék a sebességhatárokat;
  • A közszolgáltatások leállítását vagy korlátozását javasolják – például uszodák, sportközpontok, múzeumok – a magas energiaárak miatt.
    Érdekesség, hogy a dokumentumban több település is visszajelzést küldött egy-egy javaslat megvalósításáról. Az észak-kelet romániai Flomanzában például úgy határozott a helyi önkormányzat, hogy éjjel 11 óra és hajnali 4 óra között lekapcsolják a közvilágítást. A döntés azért született, mert a 2021 januári 14 ezer lejről decemberre 60 ezer lejre drágult a közvilágítás havonta.

A lakosok nem voltak elragadtatva, sok támadás érte a városvezetést, mert a helyiek aggódtak a bűnözés mértékének emelkedésétől. Az energiatakarékossági sprint eredményeit 2022 szeptemberében összesítik. Addig is a kommunikáció területén hasonló bravúrokra lehet számítani, mint ami a briteknél is megjelent. A Megoldások az Energiaszegénység Kezelésére (STEP) nevű programban, amely az EU társfinanszírozásával valósult meg, egy YouTube-csatornát hoztak létre, egy helyre gyűjtve az energiatakarossági tippeket.

Frozen.,Sad,Latina,Female,Sit,On,Couch,At,Freezing,Cooled
Videókon oktatják a lakosságot, hogy miként spóroljon a fűtéssel. 
Forrás: Shutterstock

Márki-Zay Péter baloldali miniszterelnök-jelölt kampányban elmondott szavai – „fürödjenek kevesebbet” – itt már spórolási tippként is megjelennek.

A rövid videókban bemutatják, hogy hogyan csavarjuk le a fűtést, hogyan használjunk homokórát zuhanyzáshoz, hogyan mossunk hideg vízzel.  

A videókból azt a fontos információt is megtudhatjuk, hogy ne hagyjuk nyitva a hűtő ajtaját... és már indulhat is a sprint.

Borítókép: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában