Helyzet

2022.06.01. 10:47

Drágulást hoz az olajembargó Belgiumban is

Az uniós szankció miatt a benzin és a háztartási fűtőolaj biztosan drágább lesz, de várhatóan a dízelgázolaj és a GPL gázok ára is tovább emelkedik.

Belgium teljes kőolajimportjának 30 százalékát eddig Oroszországtól szerezte be. Az embargó miatt kieső jelentős mennyiség kiváltására azonban Belgium már hónapok óta felkészült, ezért az orosz kőolajra kivetett behozatali tilalom nem idéz elő fennakadást az ellátásban, nyilatkozta kedden Alexander De Croo belga miniszterelnök a Radio Een flamand rádiónak.

Az olajipari termékek árának további növekedése azonban valószínűsíthető, attól függően, hogy hogyan reagálnak hosszú távon a piacok az uniós embargóra, közölte Jean-Benoit Schrans, a belgiumi olajipari társaságok szövetségének (Energia) szóvivője a Sudinfo hírportállal. Schrans hozzáfűzte, hogy mind a Brent, mind a WTI kőolaj ára két hónapos csúcsra ugrott az embargó bejelentése után, ugyanis az embargó kezdetben csökkenti a világpiaci kőolajkínálat jelentős részét.

Az uniós szankció miatt a benzin és a háztartási fűtőolaj biztosan drágább lesz, de várhatóan a dízelgázolaj és a GPL gázok ára is tovább emelkedik Belgiumban, jelezte Johan Mattart, a belga üzemanyag-kereskedők szakmai szövetségének (Brafco) vezérigazgatója a Nieuwsblad belga hírportállal.

A brüsszeli ULB Egyetem geopolitikai és energetikai professzora, Adel Gammal szerint a kőolajipari termékek árának emelkedése a belga gazdaság más részeire is hatással lesz. Érinti majd a vállalatokat, különösen az élelmiszer- és gyógyszergyártás területén. Ez pedig tovább gerjeszti az inflációt.  

Az uniós olajembargó bejelentése után a belga miniszterelnök sietett leszögezni, hogy az EU-nak szünetet kell tartania mielőtt egy újabb, netán egy hetedik szankciós csomag bevetését mérlegelné.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában