Végleges döntés

2022.05.08. 15:22

Kizárja visszatérését a politikába Sebastian Kurz

A volt osztrák kancellár új munkája miatt mostanában szinte folyamatosan úton van.

Véglegesen kizárta visszatérését a politikába Sebastian Kurz volt osztrák kancellár a visszavonulása óta adott első, vasárnap megjelent interjújában.

Ez azt jeleni, hogy a döntésem egyszer s mindenkorra szól. A visszatérést véglegesen kizárom

– mondta a Kronen Zeitung című lapnak.

Elmondta, hogy egykori pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) május 14-i kongresszusán csak azzal a céllal fog részt venni, hogy támogassa utódját, Karl Nehammert, akit tavaly decemberben iktattak be Ausztria új kancellárjaként.

Tavaly októberben robbant ki botrány Ausztriában, miután az ügyészi hivatal bejelentette, hogy több ember, köztük Kurz ellen is nyomozást indított megvesztegetés és befolyással üzérkedés gyanújával. Kurz akkor lemondott a kancellári posztról, majd az Osztrák Néppárt elnökségéről is, felhagyott a politikával, és a német származású amerikai milliárdos befektető, Peter Thiel cégénél, a Thiel Capitalnál vállalt munkát.

Kurz az interjúban elmondta, új munkája miatt mostanában szinte folyamatosan úton van, leginkább a Közel-Keleten, és az osztrák belpolitika alig játszik már szerepet az életében. A világ geopolitikai fejleményeit elmondása szerint azonban továbbra is követi szakmai megfontolásokból és személyes érdeklődésből adódóan is. 

Ausztriában még mindig több ügy miatt vizsgálódnak Kurz ellen.

Egyrészt a hatóságok vizsgálják azt, hogy Kurz kancellárként hamis tanúvallomást tett-e a 2019 májusában kirobbant, a Néppárt és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciós kormányának bukásához vezető Ibiza-botrányt feltáró parlamenti vizsgálóbizottság előtt. Egy másik ügyben pedig az a gyanú merült fel vele és közvetlen környezetével szemben, hogy pártelnökké választása érdekében 2016-ban közpénzből finanszíroztak a népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket és kozmetikázott közvélemény-kutatásokat. Ebben az ügyben tíz ember ellen vizsgálódik a gazdasági és korrupciós bűncselekményeket vizsgáló ügyészség hűtlen kezelés és vesztegetés miatt.

Borítóképünkön Sebastian Kurz. Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában