Radikálisok

2022.04.22. 22:49

Robbantásos merényletet követtek el egy szomáliai étteremben

A merényletet egy olyan étteremben követték el, amely a szomáliai hírszerzés központjának közelében található, s előszeretettel látogatják a kormányzat, illetve a biztonsági erők magas rangú tisztségviselői.

Hatan meghaltak a szomáliai főváros, Mogadishu egyik tengerparti éttermében pénteken elkövetett robbantásos merényletben - közölte a helyi mentőszolgálat.

"Eddig hat halott és hét sebesült civilt szállítottunk el" - ismertette Abdikadir Abdirahmán, az Aamin mentőszolgálat igazgatója.

Az állami televízió közlése szerint a pokolgépes merényletet egy olyan étteremben követték el, amely a szomáliai hírszerzés központjának közelében található, s előszeretettel látogatják a kormányzat, illetve a biztonsági erők magas rangú tisztségviselői.

Eddig egyetlen helyi terrorszervezet sem vállalta a merényletet.

A Dalszan helyi rádió ugyanakkor arról számolt be, hogy az al-Kaida iszlamista terrorszervezethez köthető helyi terrorcsoport, az al-Shabaab fegyveresei megtámadtak egy szállodát a szomáliai főváros előkelő Lido negyedében. A közlés szerint a nemrég megnyílt hotelből kimenekítették Abdi Hasszán Hidzsár szomáliai rendőrfőnököt, de Hidzsár állapotáról egyelőre nem tettek közzé információkat.

Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és az iszlám radikális értelmezésén, a saríán alapuló jogrendet vezessen be Szomáliában. A dél- és közép-szomáliai területeket ellenőrző dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre támadásokat kormányzati, katonai és civil célpontok ellen a fővárosban is.

A szomáliai parlament a múlt héten alakult újjá, és első feladata az ország új vezetésének megválasztása, hogy véget vessenek a hónapokig húzódó hatalmi harcnak a hivatalban lévő elnök és a miniszterelnök között.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában