Harminchatodik külföldi útja

2022.04.02. 14:51

Kétnapos látogatásra érkezett Máltára Ferenc pápa

Látogatása feszült geopolitikai időszakban történik, amikor migránsok ezrei kelnek át a Földközi-tengeren, és több millió háborús menekült érkezik Ukrajnából.

Kétnapos útra, a legkisebb európai uniós országba, Máltára indult szombaton Ferenc pápa.

Ez a harminchatodik külföldi látogatása. A katolikus országban útjának középpontjában egyebek mellett a migránsok és menekültek helyzete áll majd. A 85 éves katolikus egyházfőnek szándékában áll néhányukkal találkozni egy karitatív intézményben.

Látogatása feszült geopolitikai időszakban történik, amikor migránsok ezrei kelnek át a Földközi-tengeren, és több millió háborús menekült érkezik Ukrajnából.

Két évvel ezelőtt Ferenc pápa egy beszédében Pál apostolnak a Közel-Keletről, a Földközi-tengeren keresztül Rómába tartó útját idézte fel, emlékeztetve arra, hogy a hajótörött apostol Málta partjaira vetődött, ahol a sziget lakosai segítettek neki. "A máltaiak már akkor is rendes emberek, befogadók voltak" - mondta.

A Sea-Eye nevű német civil szervezet abban reménykedik, hogy pápa látogatása során segít biztonságos menedéket találni Máltán 106 kimentett migráns számára, akik hajójuk fedélzetén tartózkodnak.

A Sea-Eye 4 nevű hajó jelenleg Málta előtt horgonyoz. "Jó lenne, ha a pápa látogatása változást hozna" - mondta a Sea-Eye szóvivője pénteken. "A remény hal meg utoljára"- tette hozzá.

Ferenc pápa 2020 májusában utazott volna Máltára, akkor azonban a koronavírus-járvány kitörése felborította terveit.

A katolikus egyházfő útja során imádkozik majd a híres rabati Szent Pál-barlangban, valamint katamaránnal ellátogat Gozo szigetére is,  hogy meglátogasson egy ottani nemzeti kegyhelyet.

A főváros, Valletta közelében több ezer hívő részvételével misét terveznek bemutatni.

Borítókép: George Vella máltai elnök (j) fogadja Ferenc pápát a vallettai nagymesteri palotában 2022. április 2-án. Ferenc pápa kétnapos hivatalos látogatásra érkezett Máltára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában