Ukrán válság

2022.04.13. 14:45

Bombát szállított a Zágrábban lezuhant drón

A Zágrábban egy hónappal ezelőtt lezuhant drón OFAB 100-120 típusú bombát szállított, de a töltetet nem sikerült azonosítani – közölte a Zágráb megyei államügyészég szerdai sajtótájékoztatóján.

Ivana Bacic, a horvát szakértői és kutatóközpont bűnügyi igazságügyi szakértője elmondta: kétségtelen, hogy a robbanást egy robbanószerkezet, ám egy olyan robbanóanyag okozta, amely nem tartozik az ismert katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagok közé. 

– Nagy energiájú, de nem szokványos anyagot használtak, amely a robbanás során teljesen lebomlott, így nem lehet azonosítani – hangsúlyozta.

Eredetileg az OFAB 100-120 típusú légibombák legfeljebb 46 kilogramm TNT-t tartalmaznak, ezek felrobbanásának jellegzetes nyoma marad, de ilyen nyomokat nem észleltek – tette hozzá.

A nyomozók elhárították a kérdést, hogy milyen céllal és kik indították el a szovjet gyártmányú, Tu-141-es típusú drónt, arra hivatkozva, hogy ez a védelmi minisztérium vizsgálatának részét képezi.

A pilóta nélküli repülőgép március 10-én egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a horvát fővárosban, a becsapódás helyén mintegy 5 méter átmérőjű kráter keletkezett. Személyi sérülés nem történt, de a környéken megsérült 96 gépkocsi, a károk összértéke 600 ezer kuna.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A szövetségesek szorosan együttműködnek a vizsgálatok során – hangoztatták a horvát hatóságok.

Borítókép: Ukrajnából elindított, TU-141 típusú, szovjet gyártmányú, hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép lezuhanásának nyomait vizsgálják Zágrábban 2022. március 11-én / MTI / EPA / Antonio Bat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában