Időjárás

2022.02.19. 22:25

Tucatnyi áldozatot követelt az ítéletidő Európában

Tizenkét halálos áldozata van az ítéletidőnek Európában, és háztartások tízezrei maradtak áram nélkül szerte a kontinensen pénteken és szombaton.

Több halálos áldozatot jelentettek Németországból, Hollandiából, Nagy-Britanniából és Írországból a Zeynep, a Dudley és a Eunice nevű ciklonok miatt.

Nagy-Britanniában több ezer háztartás maradt áram nélkül az erős szelekkel és heves esőzéssel érkező Eunice miatt, amely több millió font kárt okozott. Az ítéletidőben hárman meghaltak. Az erős szél a következő napokban is megmarad, és zavarokat okozhat a közlekedésben, az áramellátásban, illetve a helyreállítási munkákban.

Hollandiában négyen, Németországban pedig hárman haltak meg a vihar miatt. A német biztosítók több mint 900 millió euróra becsülték a Zeynep ciklon okozta károkat. A tűzoltókat több ezerszer riasztották. Országszerte fennakadások adódtak a vasúti közlekedésben, és egyes vonalakon hétfőig késésekre lehet számítani. A német meteorológiai szolgálat figyelmeztetett, hogy a partvidékeken keddig erős széllökések várhatók, amelyek fákat csavarhatnak ki.

Lengyelországban három ember halt meg a viharban, és egy megsérült. A lengyel tűzoltóságot mintegy 13 ezer esetben riasztották. A Zeynep még a Szczecini Nemzeti Múzeumot is megtépázta. Háztartások tízezrei maradtak áram nélkül, különösen Nyugat-Pomeránia régióban. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök felszólította a lakosokat, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon, a lengyel vasúttársaság pedig az utazások elhalasztását javasolta.

Csehországban mintegy 26 000 háztartás maradt áram nélkül. Prága városvezetése arra kérte az embereket, hogy kerüljék a parkokat és az erdőket.

Borítókép: Az Eunice nevű vihar által súlyosan megrongált családi ház a nyugat-lengyelországi Gorzów Wielkopolskiban 2022. február 19-én. Fotó: MTI/EPA/PAP/Lech Muszynski

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában