Interjú

2022.01.22. 12:20

Kásler Miklós: kultúratámogatásban elsők vagyunk Európában (videó)

Az emberi erőforrások minisztere a magyar kultúra napján megjelent videóinterjújában azt mondta, hogy olyan terjedelmes intézményi fejlesztés zajlik a kultúrában, ami Magyarország történetében a kiegyezés óta nem történt – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szombaton.

Európai összevetésben az utolsó négy évben GDP-arányosan a magyar kormány fordította a legtöbb pénzt Európában a kultúra támogatására

– idézték a közleményben Kásler Miklóst.     

A kulturális szféra szereplőinek nyújtott jelentős anyagi támogatásokkal kapcsolatban kiemelte: az előadóművészek esetében a járvány alatt a támogatás tavaly 1 milliárd forint volt, idén pedig 2 milliárd forint.

Nincs a magyar kultúrának olyan része, ahol a támogatások ne jelentek volna meg

– mutatott rá a miniszter, hozzátéve,

a kormány nem segélyeket adott a művészeknek, hanem előfinanszírozást kötött velük.

A videóinterjút itt tudja megtekinteni:

Kásler Miklós a jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatban közölte: az omikron rendkívül gyorsan terjed, a duplikációs időszak 2-3 nap.

Rámutatott: Franciaországban a járvány elérte a napi 330 ezer fertőzöttet, Németországban a 110 ezret. Magyarországon is a hét elején egyik napról a másikra megduplázódott a fertőzöttek száma – tette hozzá.

Az oltás kapcsán úgy fogalmazott:

a fertőzés lefolyása gyorsabb és enyhébb, különösen az oltottaknál. Az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben.

Azt írták, hogy az emberi erőforrások minisztere a kulturális fejlesztések és beruházások mellett értékelte az aktuális járványhelyzetet, de beszélt az iskolai felvételikről, valamint az Egészséges Budapest Programot ért „hazugságokról” is.

Az ellenzék azon kijelentésére, amely szerint a központi régió fejlesztésére létrehozott Egészséges Budapest Program (EBP) nem a kormányé, hanem a fővárosé, úgy reagált:

az EBP mindig is kormányprogram volt és nem áll le, folytatja a küldetését.

Hozzátette: a kormány 2 évvel ezelőtt 10,4 milliárd forintot adott át Budapestnek, a tavalyi évben pedig 10,2 milliárd forintot.

Ami Budapesten fejlesztés történt, az ebből a pénzből történt, a kormány támogatásából valósult meg

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Borítóképünkön Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, fotó: MTI / Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában