Újabb "remek" ötlet

2022.01.28. 08:36

Egészségügyi alapdíjat fizettetne a nyugdíjasokkal Márki-Zay programírója

A vizitdíj mellett egy másik sarcot is be akarna vezetni a baloldal: Gyurcsányék - Komáromi Zoltán DK-s háziorvos mellett - egy olyan politikust állítottak tanácsadóként Márki-Zay mellé, aki szerint egészségügyi alapdíjat kellene bevezetni, és azt mindenkivel megfizettetni, így a nyugdíjasokkal is.

Az új adót az a Lantos Gabriella találta ki, aki Gyurcsány miniszterelnöksége idején az uniós pénzek elosztásáért felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs főigazgatója volt - írta meg az Origo.

A baloldal egészségügyi programját készítő stáb vezető tagja Lantos Gabriella, aki érdekes pályafutást futott be. Végzettségét tekintve középiskolai magyar-történelem tanár, aztán 1990 után rádióriporter lett baloldali műsorokban, majd a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez került, ahol Gyurcsányék alatt magas pozícióba, kommunikációs főigazgatóságig jutott. Közben szerzett egy uniós szakértői diplomát a közgazdasági egyetemen, így valószínűleg erre alapozva lett 2011-ben egy magánkórház operatív igazgatója (Wikipédia-oldala szerint legalábbis nem ismert egészségügyi végzettsége).

Ebben a minőségében a baloldali sajtó rendszeresen sztárolta és szerepeltette, mint "egészségügyi szakértőt", akinek a legfőbb mondanivalója az volt, hogyan kellene az egészségügyet fizetőssé tenni.  

Már 2017-ben arról beszélt egy interjúban, hogy egészségügyi alapdíjat kellene bevezetni, amelyet a nyugdíjasokkal is megfizettetne. Szerinte hátránya a jelenlegi rendszernek, hogy ma egy 100 ezer forintos nyugdíjjal rendelkező idős ember nem fizet semmit az ellátásért, míg egy közmunkástól levonják az adót és járulékokat (azt persze "kifelejtette" a számításból, hogy a nyugdíjastól is levonták, mindaddig, amíg munkaviszonyban volt.)

Lantos – a Róbert Károly Magánkórház operatív igazgatójaként - a Zsúrpubi nevű Jobbik-lapnak azt mondta: 

Azt javaslom, hogy legyen egy egészségügyi alapdíj...Ezt az alapdíjat mindenkinek meg kellene fizetnie, aki a minimálbért megkeresi, és ha valaki az alapcsomagon túl is szeretne igénybe venni szolgáltatásokat, akkor kössön a rendelkezésére álló jövedelméből kiegészítő biztosítást 

....Így a finanszírozási rendszer biztos lábakon állna, és mindenki azt kapná, amire szüksége van, annyiért, amennyibe az valóban kerül."

Ismerős mondatok: a fizetős egészségügy koncepcióját már Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idején bevezette a baloldal. Ismert, hogy 

a vizitdíjat és a kórházi napidíjat a Fidesz-KDNP által kezdeményezett népszavazáson söpörték el az emberek, de a baloldal azóta sem mondott le róla.

Márki-Zay Péter, a baloldal jelöltje Gyurcsányhoz hasonlóan arról beszél ma is, hogy ismét bevezetné a sarcot, ha nyernének az áprilisi választásokon, az egészségügy piacosítása szerepel a DK pártprogramjában is. Nem véletlen, hogy ezt a szellemiséget képviseli Lantos Gabriella is, hiszen az „egészségügyi menedzser" - ahogy azt írtuk feljebb - már a Gyurcsány-kormány idején a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kommunikációs főigazgatója volt. Ez az akkori Miniszterelnöki Hivatal alatt működő szerv az országba érkező uniós források elosztásáért felelt, tehát Lantos bizalmi pozíciót töltött be.

Forrás: Balogh Zoltán / MTI

De lássuk, mit mondott még Márki-Zay Péter szakértője az említett 2017-es interjúban.

„Nézzük először a jelenlegi helyzetet. Ma egy 100 ezer forintos nyugdíjjal rendelkező idős ember nem fizet semmit az ellátásért, míg egy 50 ezer forintból élő közmunkástól levonják az említett adót. Az biztosan nem méltányos, hogy ha valakinek nincs 50-60 ezer forintnál több havi jövedelme, plusz semmiféle vagyona sincs, ami pénzzé tehető, akkor így is beszálljon a kockázatközösségbe. Szerintem igazságtalan, hogy ezeket a valóban szegény embereket is megterhelik a TB-járulékkal. Emiatt még nem hallottam senkit reklamálni. Pedig van nagyjából 400 ezer valódi minimálbéres, aki nem csak papíron az. Nos, ők nem keresnek havi 70 ezernél többet, mégis fizetik a járulékot, szemben azokkal a nyugdíjasokkal, akik 100-150 ezret kapnak, sőt esetleg 300 ezret. Ők viszont nem fizetik a járulékot. (....) Szóval lehet azért sopánkodni, hogy valaki 80 ezer forintos nyugdíjból él, csak közben ne feledkezzünk meg arról a tömegről, amelyik még ennél is szegényebb, viszont tagjaitól beszedik a járulékot!"

A fentiekből világosan kiderül, hogy 

a baloldal megsarcolná a nyugdíjasokat, ha ismét kormányzati pozícióba kerülne.

Mindez nem meglepő annak fényében, hogy Márki-Zay Péter korábban veszélyes és igazságtalan lépésnek nevezte a 13. havi nyugdíj visszaállítását. A baloldal kormányfőjelöltje arról is értekezett egy videójában, hogy növeli a választási esélyeiket a koronavírus-járvány miatt meghalt idősek száma, mert az áldozatok többsége Márki-Zay szerint fideszes szavazó volt.

Lantos Gabriella a járványkezeléssel összefüggésben is tett meghökkentő kijelentéseket korábban. Az első hullám idején 2020 áprilisában így nyilatkozott: „Legyen tehát világos: a 8000 lélegeztetőgép és a 36 ezer kórházi ágy víziója nem a koronavírus elleni küzdelemről szól. Hanem Orbán Viktor hatalmáról, amelyben a mértéktelenül eltúlzott számú egészségügyi eszközök éppen azt a szerepet kapják, mint a kerítés a határon. Ez a fedősztori."

A közösségi oldalán is aktív Lantos Gabriella tavaly nyáron egy balatoni tragédia kapcsán tett közzé felháborító bejegyzést, amely szerint az Orbán-kormány felelős a tizenéves testvérpár haláláért. Lantos rendkívül furcsa logikai keretben azzal magyarázta a vízbe fulladt fiúk balesetét, hogy a kormány stadionokra költött, és azokban a tinédzsereket nem tanították meg úszni. A posztot a tömeges tiltakozások miatt nem sokkal később törölte, és egy másik bejegyzésben elmagyarázta, hogy a kormánykritikus véleményét fenntartja, csak azt tartja hibának, hogy összekötötte a két dolgot.

De ő volt az is, aki 2020 őszén-telén "bezzegszlovákiázva" végigturnézta a baloldali sajtót azzal, hogy  Szlovákiában milyen kevés halálos áldozat van, miközben a szlovák kórházak udvarán már hűtőkocsikban tartották a holttesteket, mert megteltek a halottasházak. Lantos ugyanis - állítólagos egészségügyi szakértő létére - csak azt "nem vette észre", hogy a szlovák kormány addig nem a WHO-protokoll szerint számolta a halálos áldozatokat: csak azokat vették figyelembe, akiknek más betegségük egyáltalán nem volt a koronavíruson kívül, márpedig ők az áldozatok 1-2 százalékát tették csak ki...

Borítókép: Lantos Gabriella (Bruzák Noémi/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában