A kor követelménye

2021.12.10. 14:21

Új szakmai kiadvány jelent meg a csecsemők táplálásáról

A későbbi életszakaszban kialakuló betegségeknél nagy jelentősége van annak, hogy anyatejet vagy tápszert kapott-e korábban az illető.

Gárdos László, a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottság elnöke pénteken sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a kisgyermekek táplálása mindig is fontos volt, azonban az utóbbi évtizedekben kiderült: a gyerekek "beprogramozódnak", tehát a fogantatástól az 1-2 éves korig sok minden eldől, például hogy hízékonyak, allergiásak lesznek-e.

Az anyatej nagyon fontos, hiszen kiderült, a későbbi életszakaszban kialakuló betegségeknél nagy jelentősége van annak, hogy anyatejet vagy tápszert kapott-e korábban az illető - ismertette.

Gárdos László szerint a koraszülött-ellátásban is paradigmaváltás történt, hiszen szintén anyatejet kapnak az eddig speciális tápszerrel táplált koraszülöttek ellátásuk során.

A most megjelentetett kiadvány segít a szakembereknek, hogy tudásuk a kor követelményeinek megfelelő legyen - tette hozzá. A szakmai ajánlás nemcsak az anyatejes, hanem a hozzátáplálás témájával is foglalkozik.

Gitidiszné Gyetván Krisztina védőnő elmondta, a kiadvány szakembereknek készült, és az ajánlás támogatja a hat hónapos korig tartó kizárólagos szoptatást, foglalkozik a prevenció kérdésével, és a szoptatással kapcsolatos "jó" és "rossz" gyakorlatokkal.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere azt mondta, a kormány új egészségkultúrát hirdetett, és ennek a legkülönbözőbb aspektusait próbálják felmérni, terveket kidolgozni és azokat a gyakorlatban megvalósítani.

Borítókép: 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában