Kormányalakítás

2021.12.13. 20:21

Milos Zeman pénteken kinevezi az új cseh kormányt

Az államfő külügyminiszterré nevezi ki Jan Lipavskyt, a Kalózpárt jelöltjét is, aki ellen kifogásai vannak.

Milos Zeman pénteken kinevezi az új cseh kormányt olyan összetételben, ahogyan azt Petr Fiala kinevezett kormányfő javasolta - közölte Petr Fiala hétfőn este Prágában az új kormánykoalíció öt pártja elnökének közös sajtótájékoztatóján.

Az államfő délután Lányban fogadta Petr Fialát, akivel több mint egy órán át tárgyalt az új kormány megalakításáról.

Fiala elmondta: az államfő tájékoztatta, hogy külügyminiszterré nevezi ki Jan Lipavskyt, a Kalózpárt jelöltjét is, aki ellen kifogásai vannak.

"Az elnök fenntartja kifogásait, de ebben a nehéz helyzetben nem akarja terhelni a kormányt még ezzel a problémával is, ezért Lipavsky kinevezése mellett döntött" - jelentette ki Fiala, aki méltányolta és nagyon felelősnek minősítette Zeman döntését.

Milos Zeman kifogásolja - közölték az elnök munkatársai - , hogy a külügyminiszter-jelölt csak alapfokú egyetemi képzettséggel rendelkezik, és szerinte tartózkodóan viszonyul Csehország együttműködéséhez Izraellel, Oroszországgal és Kínával, illetve a visegrádi négyekkel. Lipavsky Zeman kifogásait alaptalannak minősítette.

Az új cseh kormánynak a miniszterelnökkel együtt 18 tagja lesz. Kinevezésére pénteken délelőtt a Lány kastélyban kerül sor. Milos Zeman, akit október elejétől több mint egy hónapig a prágai Központi Katonai Kórházban májzsugorodással kezeltek, ugyanis orvosai tanácsára nem hagyhatja el Lányt, a cseh államfők vidéki rezidenciáját. Az államfő kezelésére felügyelő orvosi konzílium a múlt hét végén közölte, hogy Zeman egészségi állapota mérsékelten javult.  

Petr Fiala szerint kormánya január 12-e körül kér majd bizalmat a képviselőháztól. A hatályos szabályok szerint az új cseh kormánynak a kinevezésétől számított harminc napon belül kell a képviselőház elé terjesztenie programját.

A kormánynak a bizalom megszerzéséhez a képviselőház tagjai felének a támogatására van szüksége. Miután a 200 tagú képviselőházban az ötpárti új kormánykoalíciónak 108 mandátuma van, a bizalmai szavazás eredménye lényegében előre adott.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában