Infografikával

2021.12.28. 09:46

A Fidesz-KDNP 54, a baloldali összefogás 45 százalékon áll

Márki-Zay Péternek nem sikerült áttörést elérni a pártok támogatottsági versenyében, nagyon stabilak az erőviszonyok.

Immár harmadik hónapja rendkívül stabil pártpreferenciákat mutatnak a Real-PR 93. felmérései, a legfrissebb adatsor jól illeszkedik a novemberi és az októberi eredményekhez:

a Fidesz támogatottsága a biztos szavazó pártválasztók körében 54 százalék, a baloldali összefogásé 45 százalék, azaz 9 százalékponttal kisebb. 

A közvélemény-kutatások szerint az ellenzéki előválasztási procedúrát követően a baloldal közös miniszterelnök jelöltjének, 

Márki-Zay Péternek nem sikerült áttörést elérni a pártok támogatottsági versenyében, nagyon stabilak az erőviszonyok, a Fidesz-KDNP a statisztikai hibahatárokat jelentősen meghaladó mértékben vezet a baloldal előtt.

A kormányoldalt a szavazáson való részvételüket biztosra ígérő lakosok 54 százaléka támogatja, a baloldalra 45 százalékuk szavazna, más pártra 1 százalék adná voksát. A Fidesz-KDNP és a baloldali összefogás eredménye is csak 1 százalékos ingadozást mutat a három mérésben, előbbi 54-55 százalék, utóbbi 44-45 százalék között.

Hatalmas különbségeket tapasztalnak a pártpreferenciákban a fővárosi és a vidéki választók között, a vidéken élő biztos szavazók 58 százaléka voksolna a kormánypártokra, a baloldalra csak 41 százaléknyian. 

Budapesten viszont ennek gyakorlatilag az ellenkezőjét látjuk: a Fidesz támogatottsága 36 százalékos, a baloldali összefogásé 64 százalékos. Figyelembe kell azonban venni, hogy a vidéki választók száma mintegy négyszerese a fővárosi választókénak, ami tehát alapvetően befolyásolja a választás kimenetelét. 

Forrás: Real-PR 93.

Borítókép: Márki-Zay Péter Zalaegerszegen 2021. december 10-én / Zalai Hírlap / Pezzetta Umberto

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában