Járványhelyzet

2021.12.28. 09:06

6 millió 253 ezer a beoltott, 1370 az új fertőzött és elhunyt 151 beteg

Meghalt 151, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1370 koronavírus-fertőzöttet találtak Magyarországon – közölte a koronavirus.gov.hu kedden, kiemelve: eddig 6 252 653 embert oltottak be, közülük 5 968 354-en a második, 3 153 470-en pedig már a harmadik adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 1 246 689-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 38 894 ember, a gyógyultak száma 1 091 017-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 116 778.

Kórházban 4019 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 374-en vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 15 775-en vannak, a mintavételek száma 9 119 505.

Forrás: koronavirus.gov.hu

Kiemelték: az omikron variáns Magyarországon is terjed, ezért továbbra is az oltás beadatására kérik az oltatlanokat és a megerősítő oltás felvételére a négy hónapnál régebben oltottakat. A szülők számára folyamatosan nyitva a regisztrációs és az időpontfoglaló honlap az 5-11 éves gyerekek oltásához. Az ünnepek alatt is van lehetőség oltásra időpontfoglalással – tették hozzá.

A kiemelt kórházi oltópontokon az ünnepek alatt is van lehetőség akár első, akár megerősítő oltásra, előzetes időpontfoglalással.

A portál közölte az oltópontok ünnepek alatti nyitvatartását, ezek szerint december 28-30-án 8-18 óra között, december 31-én, pénteken és január 1-jén, szombaton 8-16 óra között lesznek nyitva.

Első oltásra azok foglalhatnak időpontot, akiknek már van érvényes regisztrációjuk. Regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon lehet.

Kiemelték: az eddigi oltási akciók sikerére és az omikron vírusvariáns magyarországi megjelenésére tekintettel januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, amikor ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást. Emellett az országos oltási munkacsoport a háziorvosokat is felkéri arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat.

A terv szerint januárban minden csütörtök és péntek délután, valamint szombaton lesz oltási akció a kórházi oltópontokon és a járásközponti szakrendelőkben működő oltópontokon. A csütörtöki és pénteki napokon 14-18 óra között, szombaton pedig 10-18 óra között.

A háziorvosok is folytatják az oltást a rendelési időben, és őket emellett arra kérik, hogy legalább egy januári péntek délután és szombaton is oltsanak előzetes bejelentkezés nélkül. Ha a háziorvos vállalja, akkor természetesen nemcsak egy, hanem akár négy alkalommal is tarthat oltási akciót. A háziorvosoknak az országos tisztifőorvos hivatalosan is elrendeli az oltási akciónapokat, így a szombati oltási akciónapokra külön térítésre jogosultak.

Közölték: folyamatosan nyitva a regisztráció és az időpontfoglaló az 5-11 éves gyermekek oltásához is. Eddig 58 ezer 5-11 éves gyermeket regisztráltak a szülők oltásra, és 37 ezer gyermek már meg is kapta azt. Az időpontfoglalóba azok a szülők tudnak belépni, akik az elmúlt napokban hiánytalan adatokkal regisztrálták gyermeküket, és regisztrációjukat már érvényesítették. A szülő a házi gyermekorvosnál is jelezheti, hogy szeretné gyermekét beoltatni. Minden 5-11 éves gyermek oltható, ha a szülő kéri. Akut, lázas betegség esetén az oltás ellenjavalt. A második oltás a gyermekeknél is 3 héttel az első oltás után esedékes .A kórházi oltópontok mellett a vakcinát igénylő házi gyermekorvosok is oltanak.

A kormányzati portál felhívta a figyelmet arra, hogy az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, valamint a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

Az átoltottság növeléséért a munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál a kérdésben a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ez esetben az üzemorvosok is beadhatják az oltást.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (210 032) és Pest megyében (168 406) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (77 057), Hajdú-Bihar (68 433), Bács-Kiskun (66 792), Szabolcs-Szatmár-Bereg (63 859) és Győr-Moson-Sopron megye (62 544). A fertőzésben legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (26 321).

Borítókép: Egy nőt beoltanak a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina második adagjával az egri Markhot Ferenc Kórház oltópontján 2021. december 27-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában