2016 óta szünetel

2021.11.16. 12:27

Öt év után újraindul a buszközlekedés Afganisztán és Pakisztán között

Öt év szünet után újraindul a buszközlekedés Afganisztán és Pakisztán között – írta kedden a The Express Tribune című pakisztáni napilap.

A cikk szerint Amír Hán Muttaki, a radikális tálibok vezette ideiglenes afgán kormány külügyminiszterének múlt heti iszlámábádi látogatásán született döntés arról, hogy a jövő év elejéig helyreállítják a buszközlekedést a két ország között.

A buszjárat az afganisztáni Dzsalalábád városát köti majd össze Pesavarral, az északnyugat-pakisztáni Haibár-Pahtúnhva tartomány fővárosával.

A pakisztáni-afganisztáni határon átmenő buszforgalom 2016 óta szünetel. Újraindítása tehermentesíteni fogja a nangarhari határátkelőket.

Miután az Egyesült Államok az idén tavasszal bejelentette, hogy kivonja a közép-ázsiai országból fegyveres erőit, a tálibok nagyszabású hadműveletet indítottak Afganisztán elfoglalására, és augusztus 15-én harc nélkül bevonultak az afgán fővárosba, Kabulba, Asraf Gáni államfő pedig elmenekült az országból. Szeptember 6-án a tálibok bejelentették, hogy átvették az ellenőrzést Afganisztán teljes területe felett, majd egy napra rá ismertették az ideiglenes kormány összetételét, amelyet még egyetlen ország sem ismert el.

Ezek is érdekelhetik