NATO északi szárnya

2021.11.19. 15:16

Norvégia átvette az első Boeing P-8-as tengeri járőrgépét

Norvégia csütörtökön átvette a megrendelt öt P-8A Poseidon típusú felderítő repülőgépből az elsőt, amellyel a NATO-szövetséges ország bővíteni kívánja tengeralattjáró-vadász képességeit a stratégiailag fontos északi területeken.

A Norvég Királyi Légierő az új gépekkel váltja le mára korszerűtlenné vált flottáját. Az új tengeralattjáró-vadász repülőgépeket a sarkkörön belül található Evenes légibázison állítják rendszerbe. Norvégia nagyjából 1,25 milliárd dollárt (400 milliárd forintot) költ a Boeing repülőgépgyár P-8A típusú gépeire, beleértve a további felszerelést és támogatást is – mondta egy norvég tisztviselő.

A Boeing számára a szállítás mutatja védelmi üzletágának fontosságát, miközben az amerikai repülőgépgyártó azon dolgozik, hogy visszaszerezze a koronavírusjárvány és a 737 MAX újgenerációs gépek áttervezési költségei és értékesítésének nehézségei miatt elvesztett dollármilliárdokat.

A tengerfelszíni és felszín alatti hadviselésre, megfigyelésre és felderítésre alkalmas P-8-as a Boeing 737-800 Next Generation típusú utasszállító repülőgépén alapul.

A Boeing azt tervezi, hogy áprilistól kezdve havi 1,5-ről havi egy repülőgépre csökkenti a 737-es alapú katonai gépek havi gyártási ütemét – közölte a vállalat csütörtökön.

A szállítások Új-Zélandnak, Koreának és Németországnak 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben történnek – közölte a cég. A Norvégiának szánt fennmaradó négy P-8-as előrehaladott gyártási szakaszban van, és 2022 folyamán adják át őket – tudatta az amerikai repülőgépgyártó.

Ahogy a környezet felmelegedésének hatására visszahúzódik a jégtakaró, úgy válik hajózhatóvá a Jeges-tenger egyre szélesebb sávja, Norvégia és más európai nemzetek szükségét látják a tengeralattjáró-vadászat és más képességek javítását ebben a térségben, hogy hozzájáruljanak az észak-atlanti szövetség megerősítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában