az ENSZ szerint

2021.11.06. 17:05

Emberiesség elleni bűncselekményeket követhetett el a katonai junta Mianmarban

A mianmari junta emberiesség elleni bűncselekményeket követhetett el civilek sérelmére – közölte Nicholas Koumjian, a mianmari ügyek kivizsgálását irányító ENSZ emberi jogi megbízott.

„Az a benyomásunk, miután figyeltük a fejleményeket és előzetesen bizonyítékokat gyűjtöttünk, hogy a tények széleskörű és szisztematikus támadásra utalnak a civil lakosság ellen, ami emberiesség elleni bűncselekményekkel ér fel” – jelentette ki pénteken New Yorkban Koumjian, aki a világszervezet megbízásából gyűjt bizonyítékokat Mianmarban lehetséges emberi jogi eljárások megindításához.

Koumjian beszámolója szerint

a katonai puccs óta mintegy kétszázezer jelentést és több mint másfél millió bizonyítékot gyűjtöttek, amelyeket tüzetesen ki fognak vizsgálni, hogy egy nap felelősségre vonhassák a súlyos nemzetközi bűncselekmények elkövetőit.

Mint mondta, az erőszaknak leginkább kitett csoportok közé tartoznak a tüntetők mellett, a rezsim politikai ellenfelei, újságírók és az egészségügyi dolgozók. Hangsúlyozta: az erőszak elharapódzása egyszerre több régióban több hónappal a katonai hatalomátvátelt követően arra utal, hogy a háttérben egy központi politikai döntés döntés született erről.

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, letartóztatta az ország de facto vezetőjét, a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít és az általa vezetett, kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) párt számos politikusát. A hadsereg azzal indokolta a puccsot, hogy a kormány nem vette figyelembe a novemberi választással kapcsolatos panaszaikat. A választást toronymagasan az NLD nyerte.

A Politikai Foglyokat Támogató Szövetség (AAPP) jogvédő szervezet szerint az államcsíny óta több mint ezerkétszáz, jórészt a juntával szembeszegülő civilt ölt meg a karhatalom, és több ezren kerültek börtönbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában