Járvány

2021.11.22. 16:53

Elindult az EU afrikai országoknak szánt első vakcinaszállítmánya

Elindult az afrikai országok oltási kampányát segítő, koronavírus elleni európai uniós közel 100 millió adagos oltóanyagadomány – közölte az Európai Bizottság hétfőn.

Az uniós bizottsági bejelentés szerint az Európai Unió az év végéig 99,6 millió adag egydózisú Johnson & Johnson vakcinát szállít az alacsony és közepes jövedelmű afrikai országokba.

Az első tételek hétfőn indultak a célországokba: Nigerbe 496 800, Dzsibutiba 50 400, Nigériába 2 millió 764 ezer 800, Togóba 633 600, a Közép-afrikai Köztársaságba 302 400, a Kongói Demokratikus Köztársaságba 230 400, a Guineai Köztársaságba 496,8, és Mauritániában 144 000 oltóanyag érezik. A következő hetekben az afrikai kontinens más országaiba is indulnak a vakcinaszállítmányok - közölték.

A brüsszeli testület közleménye Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét idézte, aki a következőket mondta: az uniós vakcinaadomány célja a koronavírus elleni globális szolidaritási erőfeszítés előmozdítása. Az Európai Bizottság elnöke emlékeztetett: az Európai Unió azt vállalta, hogy 2022 közepéig legkevesebb 500 millió adag koronavírus elleni vakcinával támogatja a rászoruló afrikai országok oltási kampányát.

Az Európai Unió a tagállami erőfeszítések támogatása mellett továbbra is megosztja a vakcinákat a koronavírus teljes legyőzése érdekében. Ezzel egyidőben finanszírozást nyújt a globális vakcinagyártási kapacitások megerősítéséhez, különösen Afrikában - közölte az uniós bizottság elnöke.

Az Európai Unió július végén indított kezdeményezést az oltóanyagok, gyógyszerek és egészségügyi technológiák gyártásával és az azokhoz történő hozzáféréssel kapcsolatban Afrikában. A kezdeményezés az afrikai oltóanyaggyártás megfelelő feltételeinek megteremtését segíti elő. A megvalósítást az EU költségvetése és az európai fejlesztésfinanszírozási intézmények, köztük az Európai Beruházási Bank (EBB) 1 milliárd euróval támogatják.

Az uniós intézmények és a tagországok megállapodtak abban is, hogy egyéb intézkedések mellett támogatják a dakari Pasteur Intézet oltóanyaggyártást célzó beruházását. Várakozások szerint az új gyártóüzem csökkenteni fogja Afrika jelenleg 99 százalékos oltóanyagbehozatali igényét és erősíti a jövőbeni járványokkal szembeni ellenállóképességet az egész kontinensen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában