Ország-világ

2021.09.16. 07:06

Gyurcsány miatt nem beszél a baloldal Czeglédyről

Meglepő, hogy miközben a baloldali médiumok is gyakorta foglalkoztak a napokban a zuglói MSZP-s Tóth Csaba ügyével, addig az adócsalásért korábban elítélt és az ügyvédi kamarában felfüggesztett DK-s Czeglédy Csaba esete már nem kerül szóba. Budai Gyula országgyűlési képviselő szerint egyértelmű, hogy Gyurcsány Ferenc nyomásgyakorlása miatt nem beszélnek Czeglédyről.

Egy előválasztási vita robbantotta ki a legújabb baloldali botrányt. A Gulyás Márton nevéhez köthető Partizán internetes médiafelület vitát szervez és közvetít a baloldali előválasztás valamennyi körzetében. Számos adáson túl van már a stáb, az egyik soron következő felvétel a budapesti 8. számú egyéni választókerületi mandátumért induló momentumos Hadházy Ákos és a kerületben már második ciklus óta győztes MSZP-s Tóth Csaba vitáját kísérte volna végig, Tóth Csaba azonban nem sokkal a felvétel előtt lemondta a részvételt, amely így nélküle zajlott le. Tóth Csaba indoka az volt, hogy szerinte a Partizán szeptember elején készített " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Karácsony Gergely-interjújában Gulyás Márton kérdéseiben azt állította, hogy vele szemben megfogalmazódhat a korrupció vádja. Tóth Csaba ezért fel is jelentette Gulyás Mártont.

A történteket kimerítően tárgyalják a vezető baloldali médiumok, a Népszava szerint Tóth megfutamodott, a Telex azt taglalja, hogy Tóth a Zugló TV-ben gond nélkül elvállalta volna a vitát, a 168 Óra pedig megszólítja az MSZP-s politikust, hogy elmondhassa az indokait.

Miközben Tóth Csaba ügye az egyik fontos téma a baloldalon, már nem hallani szinte semmit a jelenleg Szombathelyen, az LMP-s Ungár Péterrel szemben kampányoló Czeglédy Csabáról. Ungár Péter mögé beállt majdnem a teljes helyi baloldal, kivéve a DK-t, hiszen Czeglédy régóta Gyurcsány Ferenc embere. A számos baloldali önkormányzatnak dolgozó Czeglédy Csaba ügyvédet pedig korábban jogerősen elítélték adócsalásért, de újra a vádlottak padjára kellett ülnie egy hatmilliárd forintos költségvetési csalás miatt indított büntetőeljárásban.

Emiatt a Vas Megyei Kamara felfüggesztette Czeglédy tagságát, aki hiába nyújtott be fellebbezést, a Magyar Ügyvédi Kamara helybenhagyta a megyei döntést.

A 2020-ban indult és elhúzódó büntetőeljárással kapcsolatban Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő az Origónak már akkor azt nyilatkozta, Czeglédy Csaba szeretné, hogy 2022-ig az ellene indult büntetőeljárásban első fokon nem születne ítélet, mert a képviselőjelölti vagy esetlegesen a parlamenti képviselői státusszal mentelmi jog jár. Budai Gyula arról is nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy miért hallgathat a baloldal Czeglédy korrupciógyanús ügyeiről.

„Idén februárban pert indítottam a Czeglédy, illetve a Gyurcsány házaspár érdekeltségében működő cégek közötti kifogásolható kölcsönszerződések miatt. Akkor én a per alapját képező dokumentumokat eljuttattam Hadházy Ákosnak és Fekete-Győr Andrásnak is. Azért nekik, mert mindketten miniszterelnök-jelöltek, és mindketten amellett tettek hitet, hogy nagyon határozottan fellépnek a korrupció ellen. Azóta sem kaptam semmilyen választ. Nyilvánvaló, hogy Czeglédy Csaba kínos a baloldalnak, de nem beszélnek az ügyről. Szerintem az is egyértelmű, hogy csak Gyurcsány Ferencnek van akkora hatalma és tekintélye, hogy hallgatásra intse a baloldal résztvevőit.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában