Merényletek

2021.09.10. 07:40

„Feltámadunk, és nektek meg kell fizetnetek” – provokált a tárgyaláson a párizsi terrortámadások vádlottja

Salah Abdeslam, a 2015. november 13-i, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletsorozatot elkövető terrorkommandó egyetlen életben maradt tagja csütörtökön, a vádlottak elleni per második napján ismét provokatív módon magához ragadta a szót a párizsi esküdtszéken, és megpróbálta tisztára mosni azokat a társait, akik a támadást követő éjszaka visszavitték őt Párizsból Brüsszelbe.

Accused Salah Abdeslam pictured at the first day of the trial of Abdeslam and Ayari for attempted murder in a terrorist context, on March 15th in the Rue Dries - Driesstraat in Forest - Vorst, in Brussels, in front of the Brussels criminal court, Monday 05 February 2018. In the shooting, five police officers were injured and an alleged terrorist, Mohamed Belkaid, was killed. The shooting happened during a search of the apartment, part of the investigation on the Paris terrorist attacks. BELGA PHOTO POOL DANNY GYS (Photo by POOL DANNY GYS / BELGA MAG / Belga via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Pool Danny

„Nekem tettek szívességet, semmit sem tudtak a merényletekről” – mondta a terrorista a vádlottak padján mellette helyet foglaló Mohammed Amri, Hamza Attou és Ali Oulkadi keresztnevét felsorolva. „Ők semmit sem csináltak!” – kiabálta Salah Abdeslam, mielőtt az esküdtszék elnöke, Jean-Louis Péries kikapcsolta a fővádlott mikrofonját, majd felfüggesztette a tárgyalást.

Salah Abdeslam az első tárgyalási naphoz hasonlóan csütörtökön is már a tárgyalás kezdetén provokatív módon magához ragadta a szót, miközben az esküdtszék a civil felperesek névjegyzékét állította össze. A per első két napján ugyanis a civileknek, illetve az őket képviselő több száz ügyvédnek meg kell indokolnia az érintettségét az ügyben. A támadások helyszíneit jogi személyként, úgy mint Párizs és Saint-Denis városát, a Bataclan koncerttermet és a kávéházakat az ügyészség képviseli. Ebbe a jogi vitába szólt bele hívatlanul Salah Abdeslam.

„A szíriai és az iraki áldozatok is szót fognak kapni? – kérdezte a fővádlott. – Elvileg megillet minket az ártatlanság vélelme, mielőtt elítélnek minket, még akkor is, ha nem fogadom el az önök igazságszolgáltatását” – tette hozzá.

„Ezt a vitát zárjuk le, Abdeslam úr!” – mondta erre a bíró.

„Ne legyen önző, uram! Vannak itt mások is, akik hallani akarnak engem is” – válaszolta erre Abdeslam.

„Öt éve volt arra, hogy magyarázatot adjon a történtekre, de nem kívánt vallomást tenni a jogai szerint. Megértettem, hogy most szeretne, ez nagyon jó, de még nem jött el az ideje” – hívta fel a figyelmet az esküdtszék elnöke, mielőtt felfüggesztette a tárgyalást.

A terrorista első szavai szerdán a bíróság előtt a muzulmánok hitvallása volt, majd többször is provokálta Jean-Louis Péries-t, az esküdtszék elnökét.

„Először is tanúsítom, hogy nincs más isten, csak Allah, és tanúsítom, hogy Mohamed az ő küldötte”

– mondta, amikor a bíró azt kérte, hogy mutatkozzon be. Arra a kérdésre, hogy mi a foglalkozása, azt válaszolta:

„Minden foglalkozást feladtam azért, hogy az Iszlám Állam harcosa legyek.”

Miután a tárgyalást egy rövid időre fel kellett függeszteni az egyik vádlott rosszulléte miatt, Salah Abdeslam a gyanúsítottak fogva tartásának körülményeire kezdett panaszkodni a bírónak, azt állítva, hogy „kutyákként bánnak vele”.

„Hat éve kutyaként bánnak velem, de soha nem panaszkodtam eddig, mert tudom, hogy feltámadunk, és nektek meg kell fizetnetek”

– mondta a fővádlott.

A hat évvel ezelőtti terrortámadásában a Stade de France nemzeti stadionnál három öngyilkos merénylő felrobbantotta magát, Párizs belvárosában egy másik háromtagú terrorkommandó lépett akcióba. A belvárosban hat kávéház, bár és étterem teraszán öltek meg 39 embert, miközben egy harmadik kommandó behatolt a Bataclan nevű koncertterembe, ahol három dzsihadista kilencven embert ölt meg és több mint 350-et megsebesített. A merényletsorozatot az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára, amelynek egy Európában, mindenekelőtt Belgiumban kiépített csoportja hajtotta végre a támadásokat. Ugyanez a hálózat csapott le 2016. március 22-én Brüsszelben, ahol 32-en vesztették életüket.

A terroristák közül egyedül Salah Abdeslam nem járt Szíriában, nem is kapott harci kiképzést. A nyomozás arra világított rá, hogy ő volt a logisztikai szervező Európában, ő bérelte a gépkocsikat, a lakásokat és szállította a terroristákat. Az viszont még nem egyértelmű, hogyan és miért maradt életben. Kihallgatása a kilenc hónapos perben a többi vádlotthoz hasonlóan csak 2022 elején várható.

Borítókép: A vádlott, Salah Abdeslam a bíróságon 2018. március 15 -én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában