79 éves volt

2021.08.24. 16:47

Meghalt Hissene Habré egykori csádi elnök

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Hissene Habré volt csádi elnök Szenegálban, ahol 2016-ban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték emberiesség elleni bűncselekményekért – közölte kedden Malick Sall szenegáli igazságügyi miniszter.

A szenegáli média arról számolt be, hogy az egykori politikusnak koronavírus-fertőzése volt. Egy dakari kórházban kedden bekövetkezett halálát Jean Bertrand Bocande, a büntetés-végrehajtás igazgatója megerősítette.

Hissene Habrét, aki 1982 és 1990 között uralkodott Csádban, 2016. május 30-án életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, miután bűnösnek találták emberiesség elleni bűncselekményekben, nemi erőszakban, kivégzésekben, emberek rabszolgaságba vetésében és emberrablásban. A volt diktátort ugyan életfogytiglani börtönnel sújtották, de csupán négy évet ült a börtönben.

Egy csádi vizsgálóbizottság negyvenezerre tette a Habré-rezsim alatti elnyomás halálos áldozatainak számát. Az 1990-ben megbuktatott Habré Szenegálban talált menedéket, ahol nemzetközi nyomásra megteremtették perének feltételeit, 2013-ban ott tartóztatták le, és az Afrikai Unióval együttműködésben létrehozott különleges bíróság vádat emelt ellene. Ő volt az első volt államfő, akit egy afrikai bíróság emberiesség elleni bűncselekményekért elítélt.

Habré ügye évekig szemléltette, ahogy Afrika vonakodik egy despotát bíróság elé állítani – mutattak rá hírügynökségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában