Ország-világ

2021.08.20. 07:13

Csupán gáncsoskodni tud a baloldal

Alighogy bejelentette a nagyszabású augusztus 20-i ünnepség megtartását a kormány, a DK már meg is támadta azt, Karácsony Gergely pedig nem engedélyezi a Lánchíd fényfestését. Nem egyedülálló a baloldalnál, hogy az államalapítás ünnepét kampánycélokra használják.

Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a budapesti álláskeresõket segítõ, a Budapest Esély Nonprofit Kft. által üzemeltetett munkaerõ-piaci szolgáltatásokra kialakított tanácsadó iroda átadásán a Fõpolgármesteri Hivatalban 2020. március 4-én.

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Miközben a kormány az augusztus 20-i Szent István-nap megszervezésével foglalkozik, a baloldal a gáncsolásban, illetve az előválasztás kampányolásában érdekelt – írja a Magyar Nemzet.

– Jó hír, hogy augusztus 20-án pont nem lesz járvány. Csak nem kéne akkor a veszélyhelyzeti teljhatalmat is megszüntetni addig? – hangoztatta nemrég a DK-s Arató Gergely. A Ripost pedig arról számolt be még júliusban, hogy a főváros hídjai is díszkivilágítást, fényfestést kapnak, egy kivételével, mert a Lánchíd fényfestését Karácsony Gergelyék nem engedélyezték.

Ugyanakkor nem először használja a baloldal az államalapítás ünnepét politikai célokra. A főpolgármester már 2020 júniusában elővette a tűzijáték költségének ütőkártyáját, amikor még nem lehetett tudni, megtartják-e egyáltalán a fényjátékot az államalapítás ünnepén. – Kiderült, hogy a kormány az augusztus 20-i látványpolitizálásra többet akar elkölteni, mint amennyit a Lánchíd felújítására szánnak. Lánchídra hatmilliárd, parádéra hat és fél milliárd – és ebben a tűzijáték költsége nincs is benne (valahogy úgy sejtem, az se lesz olcsó). Ezek szerint van itt pénz mégis, csak fontosabb nekik pár nap csillogás, mint Budapest és az ország 171 éves szimbóluma – vélekedett Karácsony Gergely. Ám amikor tavaly a járványhelyzetre való tekintettel végül Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette, elmarad az esemény megtartása, Fekete-Győr András közösségi oldalán „a kormány meghátrálásáról” harsogott. – Meghátráltak, hiszen a közvélemény egyetértett abban, hogy tűzijáték helyett a nehéz helyzetbe került embereken kell segíteni. Abban is, hogy nincs szükség milliárdok elfüstölésére, ami állatok ezrei­nek életét veszélyezteti – ecsetelte a momentumos pártelnök.

Tóth Bertalan MSZP-társelnök pedig egy online sajtótájékoztatón már azzal házalt, hogy „az államalapítás évfordulója elsősorban arra figyelmeztet mindenkit, esélyteremtő, új államra, kormány- és korszakváltásra van szükség”.

Persze Szabó Tímea sem maradhatott ki a kampányolásból a tavalyi ünnepnapon, bejegyzésében pusztán „rongyrázásnak” nevezte a Szent István-napi tűzijátékot. „Kevesen tudják, de egy-egy tűzijáték a zajszennyezés mellett elég sok, súlyosan mérgező és/vagy környezetszennyező alapanyagot bocsát ki a levegőbe. A tűzijátékok környezeti hatásairól sajnos idehaza nemigen hallani, pedig mindannyiunk egészségéről van szó, és nincs egy pluszbolygónk, amelyet milliárdos ünnepi rongyrázáskor elővehetünk” – állította a Párbeszéd képviselője. A párt ugyanakkor tüntetést is szervezett négy éve, a „sajtószabadságért, a jogállamért és a demokráciáért való küzdelemre” hivatkozva.

Borítóképünkön Karácsony Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában