Járvány

2021.07.09. 22:03

Málta csak a teljesen beoltott turistákat engedi be

Málta július 14-től csak azokat a turistákat engedi be, akik teljesen immunizáltak a koronavírussal szemben – jelentette be Chris Fearne egészségügyi miniszter pénteken.

„Mi leszünk az első uniós állam, amely így tesz, de meg kell védenünk a társadalmunkat” – közölte Fearne sajtótájékoztatóján.

Az egészségügyi tárcavezető annak nyomán nyilatkozott, hogy hétfő óta megkétszereződött az azonosított új fertőzöttek száma a szigetország területén.

Eddig a turisták beutazhattak, amennyiben teljesen beoltották őket, vagy negatív PCR-tesztet tudtak felmutatni. A kivételt brit turisták képezték, akik esetében a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa miatt megkövetelték a teljes beoltottságot. A negatív PCR-teszt mostantól nem elegendő.

Fearne arról számolt be, az esetszám megugrása olyan turistákhoz köthető, akik nem voltak immunizálva, de negatív teszteredmény birtokában felszállhattak a repülőgépre. A legtöbben közülük fiatalok, akik angol tannyelvű iskolákban diákok. Hozzátette, hogy ezeket az oktatási intézményeket szerdától bezárják.

A miniszter ugyanakkor kifejtette, hogy egyedül az Európai Unió és Nagy-Britannia által kiállított oltási igazolványokat fogadnak el. Kivételt fognak képezni ugyanakkor a teljesen beoltott szülőkkel utazó 12 évesnél fiatalabb gyerekek, ha vírustesztjük negatívnak bizonyul.

A máltai felnőtt lakosság 79 százalékát immunizálták eddig, a kormányzat célkitűzése, hogy 85 százalékra emeljék ezt a szintet.

Júniusban voltak napok, amikor nem regisztráltak új fertőzöttet a szigetországban, de az esetszám hirtelen növekedésnek indult július elején. Pénteken 96 új fertőzöttet jelentettek.

Az alig félmillió lakosú Máltán a járvány kitörése óta 30 851 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 420-an hunytak el a kórban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában