Ország-világ

2021.06.10. 10:36

Orbán Viktor: nemzeti konzultáció indul a gazdaság újraindításáról (videó)

A járvány harmadik hullámát legyűrtük – mondta a miniszterelnök a rendhagyó sajtótájékoztatón.

A sajtótájékoztató videóját itt tudja megtekinteni, szöveges összefoglalónkat a videó alatt találja:

Az új fertőzöttek száma egyre gyorsuló ütemben csökken. A pozitív tesztek aránya egész mélyre süllyedt.

Ezért most már kellő magabiztossággal mondhatjuk ki, legyűrtük a járvány harmadik hullámát

– jelentette ki a miniszterelnök a csütörtöki Kormányinfón.

Beszámolt arról, hogy az első oltását 5 311475 ember kapta eddig meg, 4112876 főt pedig már a második adag vakcinával is beoltottak – írja a Magyar Nemzet. Nemzetközi összevetésben első oltás tekintetében második helyen, teljes átoltottság tekintetében első helyen állunk” – emelte ki a kormányfő, hozzátéve: a jó eredménytől függetlenül nem tekinti versenynek az oltást, ugyanakkor azt azért meg lehet állapítani, hogy

hazánk az egyetlen olyan ország az Európai Unióban, ahol több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan oltásra jelentkeztek.

Mostantól az oltás egyéni felelősség kérdésévé válik. „Az oltatja be magát, aki akarja, és aki akarja, az be tudja”- hangsúlyozta a miniszterelnök.

Tájékoztatása szerint a nyugati vakcinákból még további 17 millió adag érkezik Magyarországra. Pfizerből 6,1 millió, Modernából egymillió, AstraZenecából ötmillió, Janssen-vakcinából pedig négymillió. Megjegyezte: kínai vakcinánk is van még, az orosz fog először kifutni. A miniszterelnök beszámolt arról is, hogy

a kormány úgy döntött, engedélyezi a 12 és 16 éves korosztály oltását.

Külön kampányt erre nem szerveznek, de aki szeretné, az elmehet, és szülői hozzájárulással felveheti a vakcinát. A kormányfő továbbá jelezte:

mindazok, akik az első oltást követően nem veszik fel a második adag oltást, elvesztik a védettségi igazolvány nyújtotta előnyöket.

A jövő héttől áttérünk a készenléti oltási rendre – erősítette meg Orbán Viktor, köszönetet mondva azoknak, akik részt vettek az oltás megszervezésében. Az ország újraindításának sebességéről a kormányfő azt mondta, hogy 1-1,5 hónappal tartunk előrébb Európa többi országánál. Ez a GDP-ben egy százalékos többletet jelent. Az Eurózónában 8 százalékos a munkanélküliség, még Magyarországon mindössze 4,3 százalék.

A kormány vállalta, hogy több munkahely lesz a vírus után, mint előtte, és ezt a miniszterelnök szerint év végéig meg is tudják valósítani.

Az újraindítással kapcsolatban a miniszterelnök köszönetet mondott a Jegybanknak, és a Pénzügyminisztériumnak, és mindazoknak, akik a járvány alatt is dolgoztak, akár távmunkából is. Orbán Viktor megerősítette azt is: két operatív törzs áll fel a közeljövőben, Szijjártó Péter, és Novák Katalin lesznek a vezetőik.

A sajtótájékoztatóról készült fotógalériát itt tudja megtekinteni:

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a kormány szeretné, ha a gyermeket nevelő szülők visszakapnák a 2021-ben befizetett adójukat a 2022-es évben. A felső határ az átlagbér adószintje, ezalatt mindenki visszakapja a befizetett összeget – magyarázta. Megemlítette továbbá, hogy

a bankszövetség és a kormány között éles viták vannak a hitelmoratórium kapcsán, ezért ezzel kapcsolatban is szerepelni fog kérdés a nemzeti konzultációban.

Kopogtat az ajtónkon egy éles vita a klíma adóról is – folytatta a kormányfő – jelezve: ez ügyben komoly nemzetközi vitába kell bocsátkozni Brüsszellel, de csakis akkor lehet ezt megtenni, ha a magyar emberek nagy része osztja a kormány álláspontját. Hozzátette, körülbelül egy tucat jogszabály javaslat jelenik meg a következő hetekben, amelyek azt tartalmazzák, hogy a klímacél eléréséhez kiknek kellene viselni a terheket. „A kérdés, vállaljunk-e egy újabb rezsivitát Brüsszellel” – hangoztatta Orbán Viktor.

A kormányfő elmondta, hogy a menekült migránskvóta kérdése is szerepelni fog a konzultációban. „Magyarország mereven ellenezte, hogy a migránsokat szétosszák a tagállamok között. Szerintem fel kéne függeszteni legalább két évig a migrációs befogadást” – jegyezte meg a kérdés kapcsán a miniszterelnök. Elmondta azt is, hogy levélben elküldött konzultációs ív is lesz, de emellett elektronikus úton is ki lehet majd tölteni a konzultációt.

A kormányfő egy új intézkedést is ismertetett, mégpedig hogy

mindenki, aki a védekezésben részt vett (például ápolók, szociális dolgozók, területi közigazgatásban dolgozók), tíz nap szabadságot kapnak.

Ezt kifizetni nem lehet, minden érintettnek ki kell vennie, hiszen az a cél, hogy pihenhessenek – mondta, jelezve: az intézkedés részleteiről később adnak bővebb tájékoztatást.

Az év végén látjuk azt, hogy sikerült-e jól beindítani a gazdaságot. Nagy meló 5,5 százalék fölé emelni a növekedést, de nem lehetetlen. Ha ez sikerül akkor vissza lehet adni a befizetett adót a gyermekes családoknak – magyarázta Orbán Viktor. Hozzátette, hogy a katonák fegyverpénzét is kifizethetik egy évvel korábban. „Tudunk ezekről most dönteni, de érvényt szerezni a döntéseknek a gazdasági év végén lehet” – erősítette meg Orbán Viktor.

A miniszterelnöknek a magyar-ír meccsen látott „térdelősdiről” is kifejtette a véleményét. Úgy fogalmazott, ezek a dolgok kultúrafüggőnek.

A magyar kulturális összefüggésben három esetben várt el az ilyen gesztus: a magyar ember a Isten előtt, a hazája előtt és ha megkéri a szerelmének a kezét akkor térdel le

- sorolta Orbán.

A sportolóktól viszont Orbán Viktor nem azt várja, hogy letérdeljenek, hanem azt, hogy harcoljanak, és ha kell, akkor állva haljanak meg. Szerinte ettől függetlenül nem véletlenül terjed ez a gesztusrendszer ilyen gyorsan: egykori rabszolgatartó országok találták ki ezt a dolgot, de Magyarország sosem volt ilyen. „Komoly morális teher ezzel együtt élni, de ezeket a terheket mindenkinek magának kell viselnie” – mondta Orbán, hozzátéve, hogy

a szurkolókkal ért egyet a kérdésben.

Kérdésre válaszolva a kormányfő kiemelte: sok mindent kell tenni, hogy megerősítsék a magyar egészségügyet, de átszervezésre nincs szükség, ilyesmiről nem tárgyalt a kormány – megerősítve, hogy semmilyen egészségügyi reform nem lesz.

A leggazdagabb magyarok friss listáját Orbán Viktor úgy kommentálta: ha az ember megnézi az első száz helyezettet, abból nyolcvan százalék még mindig baloldali. Orbán Viktor leszögezte: a magyar jobboldali hagyomány szerint üzletet és politikát nem lehet összekeverni.

„Ez így volt Antall József, Boross Péter korában és így van az én koromban is” – mondta, megjegyezve, hogy a baloldalon viszont nincs elválasztva az üzlet és politika ezért a nagytőkések, a maguk módján sikeres üzletemberek (mint például Medgyessy, Bajnai, Gyurcsány) politikai szerepet is vállalnak. „Én a magunk hagyományát folytatom, üzleti kérdésekkel nem akarunk foglalkozni” – szögezte le a kormányfő.

„A kormány erőforrásait a vakcinákkal kapcsolatban az kötötte le, hogy készleteket halmozzon föl. Így volt ez a maszkokkal, tesztekkel, lélegeztetőkkel és most az oltásokkal is. Ezeket a készleteket tárolni drága, de

muszáj nagy készleteket tartani, hátha szükség lesz rájuk”

– mondta Orbán Viktor arra kérdésre, ami a vakcinák kereskedelmi forgalomba hozatalát feszegette. A kormányfő szerint, ha a védekezés végére értünk, akkor lehet elkezdeni gondolkodni azon, hogy milyen kondíciókkal lehet majd kereskedelmi forgalomban oltást kapni, de alapvetően támogatja azt, hogy lehessen választani. A tudományos közvélemény nagyobbik része most a vakcinák keverését támogatja, de mi a magyar tudósok véleményére fogunk adni – mondta Orbán.

A védettségi igazolványok kapcsán rámutatott:

magyar védettségi igazolvány jelenleg van, ugyanakkor az uniósra még minimum júliusig várni kell.

Ennek kapcsán megjegyezte: a magyar védettségi igazolványra fel tudják vezetni azokat az adatokat is, melyeket az EU kér majd. A miniszterelnök arra is emlékeztetett, hogy Magyarország már 14 állammal kölcsönös megállapodást kötött arról, hogy elfogadják egymás igazolványait. Egy idő után minden vakcinával lehet majd utazni – vetítette előre, és jelezve, hogy ő is érintett, hiszen kínai vakcinával oltották. Orbán Viktor szerint nem az korlátozza az utazásokat, hogy ki milyen vakcinával van beoltva, hanem egyes országok eleve nem engednek be teszt nélkül senkit, függetlenül a kapott oltás fajtájától.

Ami nem elérhető a magyar állampolgárok számára, az ne legyen elérhető a miniszterelnök számára sem

– tette hozzá a kormányfő, emlékeztetve, ezért nem ment például a zárt kapus meccsre sem, hiába hívták meg.

Az szja-visszatérítés kapcsán a miniszterelnök egyértelműsítette: nem pénzosztásról van szó. Mindenki azt kapja vissza, amit befizetett, amiért megdolgozott, és amit átadott az államnak – szögezte le, majd megjegyezte, az adóhivatalnak ezen sokat és jól kell majd dolgoznia, hogy az érintettek mielőbb hozzájuthassanak a pénzükhöz.

Niedermüller Péter kijelentésével kapcsolatban Orbán Viktor kifejtette, hogy a teljesítményéről majd a választópolgárok döntenek, az ő nemzetképe egyébként széles, szerinte azok is magyarok, akik inkább írek lennének.

A Magyar Nemzet kínai kapcsolatokat firtató kérdésére a miniszterelnök azt válaszolta, hogy

Magyarország sohasem foglalt állást a kínai állam ellen.

Egy kormány sem, még a kommunizmus alatt sem. „Mindenki egyetért abban, hogy a következő évtized a keleti gazdaságok felemelkedésének éve lesz, ebben a gazdasági lehetőségben mindenki részt akar venni, és a németek futnak például az uniós országok közül az első helyen” – fejtette ki álláspontját Orbán. Az, hogy ebből idehaza politikai vita van, véleménye szerint semmi meglepő nincsen.

Az is kiderült, hogy Orbán Viktor távol tartja magát a Gyurcsány-show részleteitől. Elmondása szerint ezt majd a Fidesz megteszi, de a miniszterelnöknek nem lenne helyes ezt kommentelnie.

A lap azon kérdésére, hogy hány családot érint majd az adóvisszatérítés, a miniszterelnök elmondta: a konzultációt még meg kell várni, de

az érintett családok száma biztosan egymillió fölött van,

egy családban legtöbbször két felnőtt adózik, tehát könnyű felszorozni. Az előzetes becslések szerint 530-580 milliárd forint visszaadásáról van szó. Orbán azt is közölte, hogy az átalányadót fizetőkre is gondoltak, de a részletkérdéseket még nem akarta bővebben érinteni, amíg nincsenek meg a konzultáció eredményei.

Ferenc pápa magyarországi látogatása kapcsán a felidézte, hogy korábban már két alkalommal is találkozott a pápával, de hogy most is fog-e, az attól függ, hogy a pápa milyen találkozókat szeretne.

„A pápa egyszerre államfő és egyházfő. Amikor ideérkezik, az államfőnek kijáró tiszteletet kell megkapnia, egyúttal keresztény alázattal kell fogadni.

A helyzet annyiban speciális, hogy most nem kétoldalú államközi találkozóra érkezik, hanem egy világesemény vendége lesz, így kizárólag az ő döntése lesz, hogy milyen találkozókat szeretne” – fogalmazott.

Orbán Viktor újságírói kérdésre nem kívánta kommentálni, hogy Karácsony Gergely nyelvvizsgája ügyében vizsgálódik az Oktatási Hivatal. (Mint megírtuk, a főpolgármester állami nyelvvizsga bizonyítvány nélkül vállalt állásokat korábban a Budapesti Corvinus Egyetemen. ) Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter ehhez annyit tett hozzá: az a helyes, ha valaki képesítésének megfelelő feladatot lát el.

A 2022-es választásokra kitérve Orbán Viktor leszögezte: január előtt nem fog kampánykérdésekkel foglalkozni.

Hozzátette, szerinte úgy lehet választást nyerni, hogy jól kell kormányozni, a magyar emberek pedig megalapozott döntést tudnak majd hozni, hiszen van összehasonlítási alapjuk.

A Fudan Egyetem magyarországi kampusznyitására reagálva a miniszterelnök azt mondta: egy egyetem megalapításának kérdése felsőoktatási szakmai kérdés. A baloldal mégis úgy döntött, hogy politikai kérdést csinál az ügyből.

„Nem látok más megoldást, minthogy a budapesti polgárok népszavazás keretében el fogják dönteni, mit szeretnének.

Erre akkor kerülhet sor, ha már meglesznek a konkrét tervek és költségszámítások, ha már pontosan tudjuk, hogy miről van szó” – fogalmazott a kormányfő. „Lesz egy népszavazás, ami jó alkalom arra, hogy mindenki bemutassa az érveit. Nekem vannak erős érveim” – tette hozzá, megjegyezve: a népszavazást a fővárosi közgyűlés vagy akár párt is kezdeményezheti.

A futball Európa-bajnokság magyarországi rendezvényei kapcsán Orbán Viktor kiemelte, hogy bár biztonsági kérdésekről nem helyes részletesen beszélni a nyilvánosság előtt, de annyit mondhat, hogy döntéseket hoztak a biztonsági szintek emeléséről.

Kérdésre válaszolva a kormányfő elmondta: a kormány a nyáron nem számít tömeges felmondásokra egészségügyben és rendőrségnél sem, majd leszögezte, hogy a közbiztonság és az egészségügy nem szenvedhet csorbát. Egy járvány idején – folytatta – az emberi élet van veszélyben, azt kell menteni. Kiemelte, hogy a járvány elleni védekezés sikerességét a halálozásokban lehet mérni, az összehasonlítást pedig a többlethalálozási számokkal lehet megtenni. Nemzetközi összevetésben továbbra is a középmezőnyben szereplünk. Orbán egy másik kérdésre válaszolva hangsúlyozta:

a negyedik oltást is fel tud venni mindenki, ha erre szükség lenne a jövőben, a kormány felkészült a negyedik hullámra is.

Orbán Viktor arról is szólt, miszerint ő kifejezetten szabad kereskedelem párti, hiszen az országnak az a jó, ha minél élénkebb gazdasági együttműködései vannak. „Nem tudunk berendezkedni önellátásra, de a stratégiai ágazatoknál fontos, hogy többségi magyar tulajdon legyen. Szerintem nem jó egy országnak, ha a médiatulajdonosok többsége külföldi. De említhetném az energia ágazatot is, ahol az ellátás biztonságához szükséges eszközöket ugyancsak nemzeti kézben kell tartani. Vagy gondoljunk a 2008/2009-es válság idejére, amikor mindenki hazavitte a pénzét az anyaországba” – idézte fel, majd leszögezte: az alapvető folyamatok befolyásolásához szükséges eszközökkel az országnak rendelkezni kell. A kormányfő emlékeztetett arra is, hogy 2010-ben kivarázsolták a MOL 25 százalékát egy orosz vásárlónak, és csak komoly harcban, illetve tárgyalások árán sikerült visszaszerezni.

Az Európai Unió jövőjéről szóló vita kapcsán a kormányfő arról beszélt,

Brüsszelnek nemhogy túl kevés, sokkal inkább túl sok joga van, vagyis döntési jogköröket kéne elvenni tőle, ahhoz, hogy az unió jól működjön.

Hozzátette: június 19-én lesz a szovjet csaptok kivonulásának 30 évfordulója, ekkor fogja a magyar kormány bemutatni azokat a gondolatokat, amelyeknek jegyében részt szeretne venni az EU jövőjéről szóló vitában.

Arra, hogy miért hoztak olyan szabályt, ami szerint zárt pályázaton döntenek arról, hogy kik üzemeltethetik, vagy vehetik meg az állami kézben lévő kavicsbányákat, Orbán Viktor kifejtette: történt olyan eset, amikor valaki megvette a bányát, de aztán nem üzemeltette, hogy másokat kizárjon a versenyből. Ezt a helyzetet pedig a nemzeti kormány meg akarja előzni, ezért csak olyanokat hív meg a licitre, akikről tudják, hogy üzemeltetni fogják a bányát.

Arra a kérdésre, hogy indítják-e a 2022-es választáson Simonka Györgyöt, Orbán Viktor azt mondta, miután nincs ítélet, nem mond semmit, de egyébként is az adott választókerület dönt majd, hogy kit szeretnének indítani. Arra pedig, hogy Habony Árpád ad-e még tanácsokat a kormányfőnek, kiemelte: ennek semmilyen költségvonzata nincs.

A közérdekű adatigényléseket érintő kérdésre azt mondta, ő is indokoltnak tartja a jelenlegi 90 napos válaszadási idő rövidítését, sőt szeretné a veszélyhelyzeti szabályozás kivezetését minél hamarabb megvalósítani. Ezzel azonban meg kell várni az Európa-bajnokságot, hiszen akkor sok ember jön az országba, és nem lehet tudni, lesz-e esetleg újabb hullám.

A hidegháború rossz, a magyar nemzeti érdek az, hogy Kína és az USA között együttműködés legyen – mondta a jövő heti NATO csúcs előtt kormányfő. Az előző amerikai elnök kérését elfogadták, a nemzeti össztermék két százalékát fogják fordítani védekezésre – mondta Orbán, aki várja, hogy mi lesz az új elnök véleménye.

Korom Ferencről a miniszterelnök úgy fogalmazott: Egy kiváló ember, akivel a jövőben is remélhetőleg sokat fognak együttműködni.

Arra a kérdésre, hogy tervez-e a kormány immunitás-mérést, szűrést végezni, Orbán Viktor úgy felelt: egyelőre úgy látja, a szűrés szerepét az oltás vette át. Mint mondta, eddig be kellett azonosítani és el kellett különíteni a betegeket. Miután meglett a vakcina, az oltási program felgyorsítása vált fontossá. Monitorozás jelleggel persze nyilvánvalóan kell szűrni a továbbiakban is – jegyezte meg.

Gulyás Gergely továbbá elmondta: a pcr-teszt csak néhány napos állapotot mutat, ezért alkalmatlan arra, hogy annak eredménye alapján védettségi igazolványt állítsanak ki. Hozzátette, az uniós covid-igazolvány tervezetének már megvan a magabiztos többsége, és számtalan ország már jelezte, hogy elfogadja a WHO által még nem engedélyezett Szputnyikot is.

Azzal kapcsolatban, hogy meddig lesz még szükség vakcina igazolványra, a tárcavezető úgy fogalmazott:

a kormány folyamatosan vizsgálja a fertőzöttségi adatokat, és a szükségesnél egy perccel sem szeretnének tovább fenntartani semmilyen korlátozást. De mivel még mindig van 2,5 millió ember, aki nem oltatta be magát, egyelőre szükséges, hogy igazolványhoz kössék a szolgáltatásokat és rendezvényeket.

A 2022-es választás esélyeit firtató kérdésre a miniszterelnök emlékeztetett, hogy eddig 16 évet voltak kormányon, 16 évet pedig ellenzékben. „Ha a Jóisten ide állít, akkor itt szolgáljuk a hazát, ha oda állít, akkor ott. Én ezt a munkát fogom folytatni, ha a választópolgárok erre igényt tartanak” – fogalmazott. Kijelentette:

a győzelem sohasem végleges és a vereség sohasem végzetes.

Orbán Viktor beszélt arról is, szomorú, hogy a parlamenti viták színvonala az utóbbi időben az ellenzék közjátékai és bohóckodásai miatt csökkent, az ülés pedig egyfajta show-ba ment át, de bízik benne, hogy ez az állapot csak átmeneti. Megjegyezte, az ellenzék soraiban is vannak azért olyanok, akiket tisztel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában