Járvány

2021.06.28. 20:57

Nincs ok a korlátozások feloldásának halogatására a briteknél

A brit kormány a legfrissebb adatok alapján nem lát okot a koronavírus-járvány megfékezését célzó, még érvényben lévő utolsó korlátozások feloldásának további halasztására a július 19-re kitűzött határnapon túl – közölte hétfőn Sajid Javid brit egészségügyi miniszter. Hangsúlyozta, hogy a jelenleg használt oltóanyagok ugyanolyan hatékonysággal akadályozzák meg a delta vírusvariáns okozta súlyos megbetegedések kialakulását, mint a korábbi variánsok esetében.

A kormány februárban kidolgozott, négy időpontból álló részletes nyitási menetrendje eredetileg múlt hétfőre irányozta elő a jogi korlátozások teljes feloldását.

Boris Johnson miniszterelnök azonban egy héttel korábban bejelentette, hogy a fokozottan fertőzőképes delta koronavírus-variáns terjedése miatt a kormány július 19-re halasztotta az utolsó, negyedik nyitási lépést.

Sajid Javid a londoni alsóházban tartott hétfő esti tájékoztatóján közölte: változatlanul július 19. a teljes nyitás céldátuma, a kormány nem tartja indokoltnak a még további halogatást. Javid hangsúlyozta:

kétségtelenül emelkedik az újonnan kiszűrt koronavírus-fertőzéses esetek száma az országban, de a Covid-19 betegség okozta halálozásoké továbbra is alacsony.

A szaktárca hétfő esti összesítése szerint az utóbbi 24 órában országszerte három halálos áldozata volt a betegségnek. A nagy-britanniai járvány januári tetőzése idején előfordult, hogy naponta 1800-nál többen haltak meg Covid-19 betegségben, és voltak olyan időszakok, amikor megközelítette a 70 ezret a naponta azonosított új koronavírus-fertőződések száma.

Az egészségügyi minisztérium hétfői adatai szerint az elmúlt egy napban 22 ezer újonnan azonosított koronavírus-fertőzöttről érkezett jelentés. Ez azonban minden bizonnyal számottevően magasabb a tényleges napi fertőződési adatnál, a tárca ugyanis már előre bejelentette, hogy a hétvégén egy számítástechnikai fennakadás miatt nagyon sok angliai fertőzéses eset nem került be a statisztikába, és ezeket a hétfői adatok tartalmazzák.

Az alsóházi képviselőknek tartott hétfő esti tájékoztatásában az egészségügyi miniszter kijelentette: azért sem érdemes a július 19-i határnapon túl halogatni a még érvényben lévő korlátozások feloldását, mivel

nem lehet olyan időpontot kijelölni, amelynek Covid-kockázata zéró lenne.

– Tudjuk, hogy (a koronavírust) nem lehet csak úgy egyszerűen kiirtani, meg kell tanulnunk együtt élni vele – fogalmazott parlamenti felszólalásában Sajid Javid.

Hozzátette: a szabadságjogok korlátozásának véget kell vetni, mivel „tartozunk ennyivel a brit népnek, amely oly sok áldozatot hozott szabadságjogainak lehető leggyorsabb helyreállításáért”.

Mindent egybevetve, és különös tekintettel arra, hogy a járványügyi mutatók jó irányban haladnak, továbbra is július 19. a kormány által az utolsó jogi korlátozások feloldására kijelölt határnap – hangsúlyozta az egészségügyi miniszter. Javid kiemelte:

július 19-re a kormány céljainak megfelelően a brit felnőtt lakosság kétharmada a koronavírus elleni oltás mindkét dózisát megkapja.

A miniszter elmondta: az angliai közegészségügyi szolgálat legfrissebb modellszámításai szerint az oltási kampány eddig több mint 27 ezer ember életét mentette meg, és a vakcinák több mint hétmillió esetben akadályozták meg a Covid-19 betegség kialakulását.

Javid hozzátette: a vizsgálatok egyértelművé tették azt is, hogy két oltási dózis ugyanolyan hatékonysággal akadályozza meg a kórházi kezelést igénylő súlyos megbetegedéseket a delta koronavírus-variáns okozta fertőzések esetében, mint az először azonosított alfa változat által megfertőzöttek körében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában