Ország-világ

2021.06.21. 11:37

Megvonta a bizalmat a svéd parlament a miniszterelnöktől

A javaslatot a 349 tagú törvényhozás 181 igen, 109 nem szavazat ellenében fogadta el, 51 tartózkodással.

Megszavazta a svéd parlament hétfőn a Stefan Löfven miniszterelnökkel szemben a Svéd Demokraták (SD) nevű radikális jobboldali párt benyújtott bizalmatlansági indítványt.

A javaslatot a 349 tagú törvényhozás 181 igen, 109 nem szavazat ellenében fogadta el, 51 tartózkodással.

A svéd törvények értelmében Löfvennek le kell mondania – megbízva a parlament elnökét egy új kormány megalakításának feladatával -, vagy előrehozott választást kezdeményezhet.

A szavazást követően Löfven újságíróknak leszögezte: az indítványt támogató pártok nem tudnak új kormányt alakítani. Hozzátette, hogy megbeszélést kezdeményez a többi párttal, és egy héten belül bejelenti további szándékait.

Az SD csütörtökön nyújtott be bizalmatlansági indítványt a miniszterelnök ellen, miután a Baloldali Párt is közölte: nem támogatja többé Löfven kormányát, mivel a kormányfő szerintük nem teljesítette a 48 órás ultimátumot az albérletekről szóló, vitatott törvénytervezettel kapcsolatban.

A javaslat egyebek között lehetővé tenné, hogy az új építésű ingatlanok esetében a bérleti díjról közvetlenül a bérbeadó és a bérlő egyezzen meg egymással. Az egykori kommunisták azt kérték, hogy vonják vissza a tervezetet, vagy kezdjenek tárgyalásokat a bérlők egyesületével.

A legnagyobb ellenzéki pártnak számító Mérsékelt Koalíciós Párt és a kereszténydemokraták korábban azt mondták, hogy támogatni fogják a Löfven elleni bizalmatlansági indítványt.

Löfven szociáldemokrata pártja kisebbségben kormányoz a zöldekkel együtt, eddig pedig a Baloldali Párt és két kisebb, jobbközép párt támogatását élvezte azóta, hogy több hónapnyi kemény tárgyalásokat követően ebben sikerült megállapodniuk egymással a 2018-as általános választásokat követően.

Több elemző, köztük Anders Sannerstedt, a Lund Egyetem politológusa úgy vélte, kevés az esély új választások kiírására, s Löfven lemondását tartják valószínűnek. Rámutatnak arra is, hogy amennyiben a házelnök kezd tárgyalásokat az új miniszterelnök személyéről, nem zárható ki Löfven újbóli jelölése sem.

Ez az első eset Svédországban, hogy egy, az ellenzék által kezdeményezett bizalmatlansági indítvány következtében a törvényhozás megvonja a bizalmat a miniszterelnöktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában