Járvány

2021.06.07. 21:44

Csehország megnyitja határait az EU-tagállamok és Szerbia állampolgárai előtt

Csehország június 21-étől megnyitja határait az Európai Unió tagországai és Szerbia állampolgárai előtt, amennyiben teljesítik a beutazáshoz megkövetelt feltételeket – jelentette be Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter a kormány hétfői ülését követő sajtótájékoztatón, Prágában.

A miniszter szerint lényegében azokról a feltételekről van szó, amelyek teljesítése esetén jelenleg hét környező ország – köztük Magyarország és Szlovákia – állampolgárai már beutazhatnak Csehországba.

Jelenleg korlátozás nélkül turisztikai célokból azok a személyek utazhatnak be, akik már be vannak oltva a koronavírus ellen, vagy legalább 22 nappal korábban már megkapták az oltás első adagját, amelyet nemzeti igazolással tudnak bizonyítani.

Június 21-étől ez az egész Európai Unióra és Szerbiára is vonatkozni fog – jegyezte meg a miniszter.

„Azzal számolunk, hogy július 1-jétől már csak az Európai Unió által kiadott igazolások, az úgynevezett Covid-passzusok lesznek elismerve” – szögezte le Adam Vojtech.

Az oltási igazolvány további országok – Izrael, Ausztrália, Új-Zéland, Szingapúr és Dél-Korea – állampolgárai számára is megkönnyíti a beutazást Csehországba. Általában érvényes, hogy a cseh külügy által alacsony kockázatúnak tekintett államok polgárai teszt nélkül utazhatnak be az országba, és számukra nem kötelező semmiféle kérdőív kitöltése sem.

A magas kockázatú országok állampolgárai turisztikai céllal jelenleg nem utazhatnak Csehországba. Az egyes országokat érintő konkrét feltételeket a cseh külügyminisztérium naponta frissülő weboldalán közli.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában