Ország-világ

2021.04.24. 18:28

A magyarság jövőjét is meghatározza a járvány legyőzése

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár a határon túli magyarokat is arra kérte, hogy regisztráljanak és oltassák be magukat.

Zenta, 2021. április 24. Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára beszédet mond a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei búzaszentelõ ünnepségén a vajdasági Zentán 2021. április 24-én. MTI/Molnár Edvárd

Forrás: MTI

Fotó: Molnár Edvárd

– A magyar kormány politikájának és a határon túli szervezeteknek köszönhetően olyan erős közösségek jöttek létre a Kárpát-medencében, amelyek a világjárvány ellenére is meg tudtak erősödni, és így megerősödve kerülnek ki ebből az időszakból – mondta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Zentán, a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program Kárpát-medencei búzaszentelő ünnepségén – írja a Magyar Nemzet.

A búzaszentelés és a Magyarok kenyere program kapcsán Potápi kiemelte:

a kenyér fontos jelkép a magyarok számára.

– Azt kívánom, hogy ez a szimbólum mindig legyen jelen az életünkben, és neki köszönhetően beszélhessünk közös magyar jövőről.

Közös magyar jövő viszont csak akkor van, hogyha a járványt legyőzzük itt a Vajdaságban, Magyarországon, Erdélyben, Kárpátalján, a Felvidéken, Muravidéken és Horvátországban is, ezért is kérek mindenkit, hogy

regisztráljon, utána vegye fel az oltást annak érdekében, hogy a családtagok újra tudjanak találkozni egymással

– hangsúlyozta az államtitkár.

Potápi Árpád János kitért arra is, hogy

a közös ünnepek és hagyományok különböztetik meg a magyarokat a környező népektől,

és ezek sorába került be egy évtizede a Magyarok kenyere program is, amely Magyarországon indult, de hamarosan csatlakozott hozzá a diaszpóra magyarsága is.

Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke beszédében kitért arra, hogy száz évvel ezelőtt, amikor kijelölték Magyarország új határait, senki nem gondolta volna, hogy száz évvel később ezeken a területeken élnek majd még magyarok.

– Mi azonban száz év után is itt vagyunk, és együtt ünnepelünk. Mi ez, ha nem egy óriási sikertörténet?

– fogalmazott. Fremond Árpád arra is rámutatott: abba, hogy a magyarság meg tudott maradni a déli végeken, a gazdatársadalomnak óriási szerepe volt és van.

– Örülünk annak, hogy a magyar kormány – különösen az elmúlt tíz évben – rendkívüli figyelmet fordít a határon túli magyarságra. Nem győzzük elégszer megköszönni azt, amit értünk, határon túli magyarokért tett, tesz, és tenni fog, bízunk benne a jövőben is – emelte ki a VMSZ alelnöke.

A keresztény egyházak képviselői közösen szentelték meg az idei búzát annak érdekében, hogy bő termésre lehessen számítani az idei esztendőben is.

Borítókép: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára beszédet mond a Magyarok Kenyere búzaszentelő ünnepségén a délvidéki Zentán 2021. április 24-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában