Ország-világ

2021.01.09. 20:45

Nyár óta csaknem ezren jelentkeztek tartalékosnak a honvédségbe

Ha valaki a katonai szolgálatból visszatér a civil életbe, nem érheti hátrányos megkülönböztetés.

Nagy az érdeklődés az önkéntes tartalékos szolgálat iránt, csaknem ezren jelentkeztek július elseje óta a programra. A felvételt nyert katonák három ciklusban végzik a hat hónapos kiképzésüket.

Továbbra is várja a speciális önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezőket a Magyar Honvédség – írja a Honvédelem.hu alapján a Magyar Nemzet. A 6+6 hónapos munkahelyteremtő programhoz nyár óta közel ezren csatlakoztak, de a szolgálat iránt továbbra is nagy az érdeklődés, ezért akár már február elsején újabb kiképzések kezdődhetnek. A speciális tartalékosi szolgálat a munkahelyüket elveszítő, felnőtt korú, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező magyar állampolgároknak szól. A honvédségnél mindenki megtalálhatja a számítását, mivel a klasszikus katonai feladatok mellett szinte valamennyi civil szakma képviselőit tudják foglalkoztatni – fogalmaz a portál.

A program júliusi indulásakor 14 helyszínen közel négyszáz fő vonult be, szeptemberben pedig 13 helyszínen több mint háromszázötven fővel kezdődtek meg a kiképzések. A bevonulás harmadik üteme október elsején volt tíz helyszínen, ekkor több mint kétszáz fő írt alá szerződést a honvédséggel.

A jelentkezés feltétele a büntetlen előélet és egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés.

A felvételt nyert katonák három ciklusban végzik a hat hónapos kiképzésüket, amely alapkiképzésből, általános lövész kiképzésből és szakkiképzésből áll. Ez idő alatt bruttó 161 ezer forintos illetményt, utazási költségtérítést, ruházati ellátást és étkezést kapnak. A foglalkozások heti negyvenórás elfoglaltságot jelentenek.

Ha valaki közben úgy dönt, hogy visszatér a civil életbe, azt bármikor, hátrányos következmények nélkül megteheti, de a szerződés újabb hat hónappal meg is hosszabbítható.

A jelentkezők dönthetnek úgy is, hogy áttérnek más tartalékos szolgálati formára, vagy pályájukat szerződéses katonaként folytatják, amennyiben megfelelnek az ehhez szükséges fizikai, pszichikai és egészségügyi feltételeknek.

Korábban a lap megírta, hogy a rendhagyó önkéntes tartalékos szolgálatot választóknak orvosi szűrővizsgálaton kell átesniük. Laktanyai elhelyezést csak a kiképzés szerinti két-három napos gyakorlatok idejére kapnak, bejáró katonaként otthonról, munkaidőben vonulnak be a laktanyába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában