Fehérorosz válság

2021.01.05. 13:46

Lukasenka azt üzeni, hogy csak választások útján lehet őt leváltani

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő azt üzente szerdán azoknak, akik távozását követelik, hogy az elnöki tisztség sorsáról kizárólag választásokon lehet dönteni.

„Azt szeretném, hogy az országban csend és nyugalom legyen. Bizonyára, önök is ezt akarják. Ha valakinek nem tetszik a jelenlegi elnök személye, akkor ezt a kérdést csak választások útján lehet rendezni. Bármennyire is nincs ez ínyére valakinek”

idézte Lukasenka szavait a BelTa állami hírügynökség.

Szólt arról is, miért határozott úgy, hogy 2021-et a nemzeti egység évének nyilvánítja. Mint fogalmazott: ezt nem egyszerű mutatványnak szánta, azt szeretné, hogy az emberek megértsék, ő nem a fehérorosz nép és önmaga ellensége.

Lukasenka közelmúltbeli elnöki rendeletében nyilvánította az idei esztendőt a nemzeti egység évének, hogy megszilárdítsa a fehérorosz társadalmat, a szuverenitás és a függetlenség eszméje jegyében erősítse a nemzeti összetartást.

Fehéroroszországban a tavaly augusztus 9-i elnökválasztás óta tart a belpolitikai válság. A vitatott tisztaságú választáson az országot 26 éve irányító, 66 éves Lukasenkát hirdették ki hivatalosan elnöknek a szavazatok 80,1 százalékával. Az azóta tartó hét végi tüntetések több százezres tömegeket mozgattak meg, nagyobbakat mint bármikor az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaságban. Lukasenka nem hajlandó lemondani, ehelyett valamifajta alkotmányreformot ígért. A belbiztonsági erők tüntetők elleni brutális fellépésének eddig legalább három halálos áldozata volt, s a hatóságok ezreket vettek őrizetbe, hogy megtörjék a Lukasenka rendszerével szemben kibontakozott békés ellenállást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában