kormányválság

2021.01.26. 11:30

Az olasz miniszterelnök lemondásával bizonytalan helyzet állt elő

Giuseppe Conte harmadszor, vagy új kormányfő jön helyette, vagy választások lesznek az olasz sajtó szerint.

Róma, 2021. január 25. A 2021. január 25-én közreadott képen Giuseppe Conte olasz miniszterelnök televíziós beszélgetésen vesz részt Rómában 2020. december 23-án. Az olasz kormányfõ bejelentette, hogy január 26-án benyújtja a lemondását Sergio Mattarella államfõnek. Szakértõk szerint a lemondással Conte idõt akar nyerni ahhoz, hogy meggyõzhessen egyes centrista, valamint független képviselõket a kormánypártokhoz való csatlakozásról, miután az elõzõ héten elvesztette szenátusi többségét azzal, hogy a Matteo Renzi vezette Élõ Olaszország kilépett a kormányból. MTI/EPA/ANSA/Riccardo Aantimiani

Forrás: MTI/EPA/ANSA

Fotó: Riccardo Aantimiani

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök új kormányalakítási megbízatást kér az államfőtől a kedd délelőttre bejelentett lemondása után, de egyáltalán nem biztos, hogy harmadszorra is kormányt tud alakítani az olasz sajtó elemzése szerint, amely nem zárja ki egy új miniszterelnök lehetőségét, a nemzeti egységkormányt és utolsó opcióként a választásokat sem – jelentette Rómából Sárközy Júlia, az MTI tudósítója.

Giuseppe Conte reggelre kormányülést hívott össze, utána a Quirinale-dombon található elnöki palotában nyújtja be lemondását Sergio Mattarella államfőnek.

Az ilyenkor szokásos forgatókönyv szerint az államfő újból kormányalakítási mandátumot ad a távozó miniszterelnöknek, aki fenntartással elfogadja. Mattarella szerda délután kezdheti el a parlamenti pártok vezetőivel a villámkonzultációt, amelyet akár egy nap alatt le is zárhat.

Ha az egyeztetés során a pártok többségi támogatást biztosítanak Conténak, nyitott az út a harmadik kormánya előtt.

Ellenkező esetben az államfő más politikust vagy politikán kívüli szakértőt is megbízhat kormányalakítással. Egy nemzeti egységkormány felállítását a jelenlegi kormánypártok és az ellenzéki erők részvételével, valamint

a sajtótalálgatások nem zárják ki végső lehetőségként a választásokat sem, amelyeket a jobboldali ellenzéki pártok szorgalmaznak.

A legnagyobb napilap, a Corriere della Sera valószínűnek azt tartja, hogy Giuseppe Conte új kormányalakítási megbízatást kap, és megpróbálja bővíteni a kormánytöbbséget.

– Abban viszont Conte nem lehet biztos, hogy az új kormánynak ismét ő lesz a miniszterelnöke – írta az újság, hozzátéve, hogy

Conténak a folytatáshoz már nem elegendő a túlélés.

A koronavírus-járvány nyomán kialakult kormányválságot a legkisebb koalíciós párt, a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) indította el január 13-án, amikor kivonta minisztereit a kormányból. Giuseppe Conte január 19-én a felsőházban kért bizalmat, amelyet a függetlenek és más pártok soraiból érkező pár szavazattal kapott meg, ez azonban nem volt elég a stabil kormányzás biztosításához.

Az affaritaliani hírportál megjegyezte, hogy

a kormánytöbbség nélküli Giuseppe Conte számára az egyetlen megoldás a lemondás volt,

hogy ismét megbízatást kapjon vagy „legalábbis ismét megpróbálja”.

Giuseppe Conte a parlamenti centrista erők támogatásában bízik, akár úgy, hogy önálló formációval belépteti őket a tervezett új kormányába. Erősebb kormány alakulhat, ha Matteo Renzi ismét csatlakozik, az IV vezetője azonban legszívesebben Conte nélkül folytatná. Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kitart Conte mellett, de a kormányközeli Il Fatto Quotidiano szerint a párt számára a Contéhoz való hűségnél is fontosabb a kormányon való maradás. Az újság úgy látta,

a jelenlegi válságnak az egész ország a vesztese, „ennél rosszabbul nem lehetett volna kezelni a válságot”.

A jobboldali Il Giornale szerint „pszichodráma” zajlik a kormánykoalícióban részt vevő baloldali Demokrata Pártban (PD) is, amely akár új miniszterelnök-jelölt neveket is „bedobhat”, hogy elkerülje az előrehozott választást.

– Nagy manőverek zajlanak, de szűkek a számok egy új kormánytöbbséghez

– vélte a La Repubblica.

A Corriere della Sera rámutatott, hogy Olaszország „késésben van” a koronavírus-járvány kezelésében és a gazdasági helyreállítási alap felhasználásában. Az újság Paolo Gentiloni uniós gazdasági biztost idézi, aki szerint Róma „minőség helyett konfúziót produkál”. A napilap nem zárta ki, hogy az EU akár vissza is tarthatná az Olaszországnak szánt több mint 200 milliárd euró forráscsomag egy részét.

– Miért ne lehetnének választások? – kérdezte Matteo Salvini, a jobboldali ellenzéki Liga párt vezetője.

A tőle jobbra álló Olasz Testvérek (FdI) elnöke,

Giorgia Meloni „hányingernek” nevezte a helyzetet,

amelyet „Olaszország nem érdemel meg”. A jobboldali pártkoalíció a választásokat szorgalmazza, de a Liga és a Hajrá Olaszország (FI) egy része nem zárkózik el teljesen egy nemzeti egységkormány elől.

Giuseppe Conte

A magát a „nép ügyvédjének” nevező Giuseppe Conte 2018 januárjától vezeti az országot, először az M5S és a Liga, majd 2019 szeptemberétől az M5S és a Demokrata Párt (PD) vezette kormány élén. Első kormánya 509, a második 461 napig tartott, és 1946-tól számítva a „Conte-2” volt Olaszország hatvanhatodik kormánya.

Borítókép: Giuseppe Conte olasz miniszterelnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában