Járvány

2020.05.10. 16:29

Tüntetők szálltak meg bevásárlóközpontokat Hongkongban

Hongkong több pontján kormányellenes megmozdulások voltak vasárnap, több tucat tüntető különböző bevásárlóközpontokban adott hangot a kínai kormányzattal és a rendőrséggel szembeni elégedetlenségének.

A tüntetők közössége által online szervezett Hongkongi Függetlenség menetét a hatóságok erős rendőrségi jelenléttel akadályozták meg. Több tucat, maszkot viselő aktivista ehelyett a különböző kerületekben lévő bevásárlóközpontokba vonult, hogy ott tartsanak kormányellenes tiltakozó akciót. A hatóságok figyelmeztették az embereket, hogy megmozdulásukkal megszegik a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírást, amelynek értelmében legfeljebb nyolcan gyülekezhetnek a köztereken.

A South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap úgy tudja, a rendőrség időközben oszlatással vetett véget a tiltakozásoknak. Az SCMP szerint százak vettek részt a megmozdulásokon.

Legalább két aktivistát őrizetbe vettek az előkelő Cim Sa Cui kerületben, ahonnan a Hongkongi Függetlenség Menetét tervezték indítani. Egyes tüntetők fekete transzparenseket tartottak fel Hongkong függetlenségét követelő feliratokkal, és csoportosan énekelték a tiltakozók himnuszává vált Dicsőség Hongkongnak című népszerű dalt.

A tiltakozók mindenekelőtt azt sérelmezték, hogy a hatóságok a koronavírus-járvány miatt elrendelt távolságtartási szabályokkal visszaélve próbálják korlátozni a polgári szabadságjogokat a Kínához tartozó különleges státusú közigazgatási területen.

Az új koronavírus megjelenése háttérbe szorította a tavaly kibontakozott kormányellenes tüntetéshullámot, amelyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. Az indulatokat azonban újra felszította, hogy április 18-án a rendőrség őrizetbe vett 15 közismert ellenzéki szereplőt a tavalyi tüntetésekkel összefüggésben. A helyzeten tovább rontott, hogy Peking kijelentette: két, hongkongi ügyekben illetékes ügynökségére – a Hongkongi és Makaói Ügyekért Felelős Irodára, valamint a kínai kormányzat hongkongi képviseleti irodájára – nem vonatkozik a város alaptörvényében szereplő, a beavatkozást tiltó cikkely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában