Megelőzhető betegségek

2020.04.29. 16:33

Aggódik a dél-ázsiai oltásprogramok elakadása miatt az ENSZ

Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF aggodalmát fejezte ki kedden amiatt, hogy a koronavírus-járvány okozta válsághelyzet miatt Dél-Ázsiában elakadt az egyéb betegségektől óvó, a legfiatalabbakat mentő védőoltások beadása.

A világszervezet szakosított intézménye szerint gyermekek milliói maradhatnak az egyes halálos kórok elleni védelem nélkül a térségben.

A Covid-19-világjárvány félbeszakította az ellátási láncolatokat, és mintegy 4,5 millió fiatal nem kapja meg az olyan betegségek elleni immunizációt, mint a kanyaró, a torokgyík és a gyermekbénulás. Miközben az új koronavírus (SARS-CoV-2) úgy tűnik, nem betegít meg súlyosan sok gyereket, mások százezrei viszont megszenvedik a rendszeres, és szükségszerűen megismétlendő oltások szünetelését mondta Jean Gough, az UNICEF dél-ázsiai irodájának igazgatója. Ez nagyon súlyos fenyegetés tette hozzá Iszlámábádban tartott sajtótájékoztatóján.

Az ENSZ adatai szerint a világon évente 1,5 millió ember hal meg olyan betegségekben, amelyek védőoltással megelőzhetőek lettek volna.

Pakisztán Afganisztánnal együtt az a térség, ahol még dúlnak a gyermekbénulás okozta járványok. A megelőző oltások most leálltak. A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó források szerint a legutóbbi két oltási kampány teljesen elmaradt az észak-nyugati törzsi határvidéken (a Hajbár-hágó és környéke) a Covid-19-járvány kitörése óta. Hónapokba fog kerülni, hogy újra elindítsák a programot mondták az egészségügyi szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában