Illegális bevándorlás

2020.01.28. 10:43

Mexikó visszatoloncolt kétezernél több hondurasi migránst

A szigorú intézkedések miatt mintegy 70 százalékkal csökkent az Egyesült Államok határára érkezett menedékkérők száma.

A mexikói hatóságok visszatoloncoltak Hondurasba 2303 migránst, aki az elmúlt tíz napban jutott be illegálisan az országba Guatemalán keresztül, hogy azután az Egyesült Államok felé menjen tovább – jelentették be kedden hivatalosan.

A mexikói nemzeti gárda bérelt repülőgépeken 1064 embert szállított vissza Hondurasba, 1239-et pedig közúton. A mexikói hatóságok közölték, hogy a visszatoloncolás a hazai bevándorlási törvények és az emberi jogok maradéktalan tiszteletben tartásával történt.

2018 októbere óta több migránskaraván is elindult, hogy a nyomor és a bűnözés elől menekülve megpróbáljon bejutni az Egyesült Államokba. A legutóbbi ilyen karaván január közepén szerveződött, és noha a mexikói hatóságok nagy erőkkel megpróbálják megakadályozni, hogy a migránsok Guatemalán át bejussanak az országba, ez több ezer embernek sikerült. A legdélebbi mexikói államoknál azonban nem jutottak tovább. A legtöbbjüket elfogták.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök pénteken kijelentette: az új hondurasi karaván nem spontán módon szerveződött meg, hanem „bizonyos politikai célokat követő” hondurasi aktivisták húzódhatnak meg a háttérben. Obradort egyre több bírálat éri hazájában, amiért teljesíti Donald Trump amerikai elnök követelését, és sok ezernyi gárdistával feltartóztatja a jórészt hondurasi, kisebb részt más közép-amerikai országbeli migránsokat.

A szigorú intézkedések miatt mintegy 70 százalékkal csökkent az Egyesült Államok határára érkezett menedékkérők száma az utóbbi hónapokban.

Az ENSZ különböző ügynökségeit azonban aggasztják a mexikói intézkedések. „Mexikónak jogában áll ellenőrizni a külföldiek beáramlását, de nem használhat túlzó erőszakot”, és nem választhatja szét a családokat – közölték pénteke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában