gyász

2019.09.06. 10:26

Meghalt Robert Mugabe egykori zimbabwei elnök

A leghosszabb ideig hivatalban lévő afrikai vezető, aki vaskézzel irányította saját országát 37 éven át 95 éves volt.

Kilencvenöt éves korában elhunyt Robert Mugabe egykori zimbabwei államfő, a leghosszabb ideig hivatalban lévő afrikai vezető, aki vaskézzel irányította saját országát 37 éven át – közölte pénteken internetes oldalán a brit közszolgálati műsorszóró, a BBC.

Családja, illetve a Twitteren Emmerson Mnangagwa hivatalban lévő elnök is megerősítette halálhírét.

„Mugabe volt Afrika felszabadításának és egységének a jelképe, életét a zimbabwei nép felszabadításának, és jogai kiterjesztésének szentelte. Sosem merül feledésbe az, amit tett a népünk és a kontinens történelmében” – írta Mnangagwa.

A Reuters úgy tudja, hogy Mugabe Szingapúrban halt meg, ahol az utóbbi években többször gyógykezelték. Mnangagwa tavaly novemberben – amikor Mugabét egy szingapúri kórházba vitték – azt mondta, hogy a volt elnök már nem tud járni. Nem árulta el azonban, hogy mivel kezelték. Zimbabwei kormányilletékesektől gyakran lehetett hallani, hogy szürkehályogja van. Tagadták a magánkézben lévő médiában megjelenő híreket arról, hogy prosztatarákban szenved.

Mugabe a leghosszabb ideig hivatalban lévő afrikai vezető volt, harminchét évig állt az ország élén. Ő volt az ország első elnöke, aki a brit gyarmati uralom megszűnése, a függetlenség kivívását követően vasmarokkal irányította az afrikai államot. Két éve, 2017 novemberében távolították el a hatalomból katonai puccsal.

Harminckilenc éve, 1980. április 18-án Rhodesia Zimbabwe néven függetlenné vált, miután 90 éven át brit gyarmat volt. Ian Smith miniszterelnök már 1965-ben kikiáltotta egyoldalúan a függetlenségét, amelyet London a fehér kisebbség privilégiumainak megőrzése érdekében nem ismert el. Az ország háborúba sodródott (1972 és 1979 között legalább 27 ezren haltak meg), a salisburyi (a mai Harare) hatóságok álltak szemben a fekete nacionalistákkal. A Lancaster House-i megállapodások után Robert Mugabe, a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió (ZANU) vezetője megnyerte a választásokat és kormányfő lett. Harcostársa, Jushua Nkomo, a Zimbabwei Afrikai Népi Unió (ZAPU) elnöke lett a belügyminiszter.

Robert Mugabe 1987 decemberében államfő lett, miután alkotmánymódosítással elnöki rendszert léptettek életbe. Két évvel később a két rivális mozgalom Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió-Hazafias Front (ZANU-PF) néven egyesült.

A függetlenségi háború veteránjai 2000. február 28-án elkezdték elfoglalni a fehér kisebbség tulajdonában lévő földeket. Hivatalosan a gyarmati múltból örökölt egyenlőtlenségek felszámolásáról volt szó. A földfoglalási mozgalom azután indult meg, hogy a zimbabweiek elutasították azt az alkotmánymódosítási tervezetet, amely kiszélesítette volna az elnök hatásköreit, és a földreform keretében lehetővé tette volna a fehérek földjeinek kártérítés nélküli kisajátítását.

Mugabét 2002 márciusában újraválasztották. A megfigyelők szerint számos választási csalás történt, a kampányt pedig erőszakos események kísérték.

Az ellenzéki Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) 2008 márciusában többségbe került a parlamentben. Vezetője, Morgan Tsvangirai megelőzte az államfőt az elnökválasztás első fordulójában, de a két tábor közötti erőszakcselekmények özöne láttán lemondott a jelöltségről. Az egyetlen jelöltet, Mugabét júniusban ismét megválasztották.

Öt évre rá Mugabét nagy többséggel (61 százalékkal) ismét újraválasztották, pártja kétharmados többséget szerzett a parlamentben. Ellenfele, Tsvangirai választási csalásokra hivatkozott.

Néhány hónappal később, 2014. december 6-án a pártelnöki tisztségbe újraválasztott Mugabe a feleségét, Grace-t a párt befolyásos női tagozatának élére nevezte ki. Az elnök heves tisztogatásba kezdett, menesztette Joice Mujuru alelnököt, akinek a helyére szövetségesét, Emmerson Mnangagwa igazságügy-minisztert nevezte ki.

Az MDC 2016. április 14-én több mint kétezer tüntetőt hívott össze Hararében, egy évtizede ez volt a legjelentősebb Mugabe-ellenes megmozdulás.

Evan Mawarire lelkészt, az elnök hatalma ellen tiltakozó mozgalom egyik vezetőjét 2017. szeptember 24-én őrizetbe vették, miután közzétett egy, az üzemanyaghiányt bíráló videót. A lázadás szításának vádja alól felmentették, de továbbra is a kormány megdöntésére irányuló kísérlettel vádolták.

November 6-án a sokáig az elnök lehetséges utódjának tekintett Emmerson Mnangagwa alelnököt leváltották. Mnangagwa elmenekült az országból. November 13-án a hadsereg vezérkari főnöke bírálta az alelnök menesztését, és figyelmeztetett, hogy a hadsereg közbelép, ha az elnök nem fejezi be a kormánypárton belüli tisztogatást. November 15-ére virradóra a hadsereg államcsínyt hajtott végre, harckocsik vonultak fel Hararében. Mugabét családjával együtt házi őrizetbe helyezték. November 19-én a ZANU-PF vezetése megfosztotta elnöki tisztségétől Mugabét, és kizárta a pártból Grace Mugabét.

A parlament ezután az elnök elmozdítását célzó alkotmányos eljárást (impeachmentet) indított. Ezt megelőzendő Mugabe november 21-én bejelentette lemondását, cserébe mentesült a felelősségre vonás alól. Nagyvonalú nyugellátást, rezidenciát és gépkocsiflottát kapott.

Az új államfő Mnangawa lett, aki 2017. november 24-én letette a hivatali esküt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában