bástya

2019.09.30. 20:36

Benkő Tibor: helyt kell állnunk Európa békéjéért és biztonságáért

Magyarországnak napjainkban is helyt kell állnia Európa békéjéért és biztonságáért – jelentette ki a honvédelmi miniszter.

Benkő Tibor a Zrínyi 2026 honvédelmi programról a Nyíregyházán tartott előadásában emlékeztetett:

Magyarország évszázadokkal ezelőtt egyszer már volt a Nyugat „bástyája”, a Hunyadi János vezette magyar seregek – többi között a nándorfehérvári diadallal – sikerrel vették fel a harcot az ország és a kontinens ellen induló törökök ellen.

„Más mértékben és formában ugyanez a feladat vár ránk napjainkban is, ezért ebben a kérdésben eltökéltek és elkötelezettek vagyunk” – hangsúlyozta a miniszter.

A tárcavezető arról beszélt, hogy a NATO Európa számára két veszélyeztetettségi irányt, a keleti és délit jelöli meg, Magyarországnak elsősorban a déli jelenti a közvetlen fenyegetettséget. Rámutatott, a katonai szövetség csak két-három évvel ezelőtt fogadta el a déli veszélyeztetettség tényét, amire egyes dél-európai államok katonai vezetői már korábban felhívták a figyelmet.

A béke és biztonság kérdésében a magyar kormány eltökélt, ezért van szükség egy korszerű, erős, modern, ütőképes honvédségre, amelyben a hazája iránt elkötelezett és lojális katonák szolgálnak

- hangoztatta Benkő Tibor.

Hozzátette, ezt a célt szolgálja a Zrínyi 2026 program, amelynek középpontjában a jól kiképzett katona áll, magában foglalja továbbá a korszerű haditechnikát és a – békében és „különleges jogrendben” egyaránt működő – területi védelmi igazgatást is.

Mint mondta, a program honvédelmi része a katonáról és az őt körülvevő „össztársadalmi környezetről” szól, ebben benne van például az önkéntes tartalékos rendszer és az a három elemből álló életpályamodell is, amely a katona anyagi és szakmai megbecsülését szolgálja.

Benkő Tibor előadásában arról beszélt, a honvédség teljes megújítása elképzelhetetlen a modern harci technikai eszközök nélkül. A miniszter beszámolt a magyar haditechnikai fejlesztésekről, illetve beszámolt új eszközök és fegyverek beszerzéséről, gyártásáról és kutatásáról is. Év végéig megérkezik az első négy a már korábban megrendelt húsz új Airbus H145M típusú katonai helikopterből, a szárazföldi haderő pedig 44 új és a 12 használt Leopárd harckocsit és több önjáró tüzérségi löveget – sorolta.

A tárcavezető fontos katonai műveleti területnek nevezve a kiberteret elmondta, Magyarországon is megkezdődik a „kiberképességek” kialakítása, a kibertérből érkező fenyegetések kivédésére aminek az lesz a feladata, hogy kivédje az innen érkező fenyegetéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában