rendelet

2019.07.31. 10:38

Megtiltották a kínaiaknak, hogy Tajvanra utazzanak

Feltehetőleg a közeledő tajvani elnökválasztási kampány miatt Kína augusztus 1-jei hatállyal megtiltotta állampolgárainak az egyéni utazásokat Tajvanra.

A tilalomról szóló közleményben, amelyet a kulturális és idegenforgalmi minisztérium adott ki, nem indokolták érdemben az intézkedést, csak annyit közöltek, hogy arra a „két fél közötti jelenlegi viszony” miatt került sor.

Az intézkedés gyakorlatilag csak annak a 47 kínai nagyvárosnak a lakóit érinti, akik eddig szabadon utazhattak egyénileg is a szigetre. A többieknek eddig is különleges engedélyt kellett kérniük arra, hogy Tajvanra látogathassanak, és ottani szállásukat előre le kellett foglaltatniuk egy utazási irodával. Augusztus 1-jétől minden kínai állampolgár csak szervezett csoportban utazhat.

Peking az „egy Kína elv” alapján az országhoz tartozónak tekinti az 1949-től saját politikai vezetéssel bíró Tajvant. Viszonyuk többéves közeledés után 2016-ban ismét fagyossá vált, mert Caj Jing-ven, a függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett az új tajvani elnök, aki a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközei kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat.

A szerdán bejelentett intézkedés a januárra tervezett tajvani elnökválasztási kampánnyal állhat összefüggésben, esetleg az lehet a célja, hogy lerontsa a tajvani idegenforgalom bevételeit. A választáson Caj Jing-ven is indul, ellenfelei pedig olyan politikusok, akiknek jobb a viszonya Pekinggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában