forróság

2019.07.25. 17:50

Két nap alatt kétszer dőlt meg a melegrekord Németországban

A következő napokban pedig még nagyobb lesz a kánikula.

Csütörtökön ismét megdőlt a melegrekord Németországban, két nap alatt másodszor.

A szövetségi meteorológiai szolgálat (DWD) előzetesen közölt adata szerint az új történelmi csúcs 41,6 Celsius-fok, 15.50-kor regisztrálták Alsó-Szászország tartományban, a holland határ térségében fekvő Lingen melletti mérőállomáson.

Németországban a rendszeres időjárási adatfelvétel csaknem 140 éves történetében először mértek 41 fok feletti hőmérsékletet.

A DWD a több mint 800 mérőállomásról érkező jelentések összesítése után közöl végleges adatot.

Az előző rekord 40,5 fok volt, szerdán regisztrálták Észak-Rajna-Vesztfália tartományban, a német hadsereg (Bundeswehr) geilenkircheni légi támaszpontján működő mérőállomáson. A DWD csütörtökön elismerte a mérés hitelességét.

A szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban még nagyobb lesz a kánikula. Az ország nagy részén 39-40 fok körül alakulhat a legmagasabb napi hőmérséklet, 30 fok alatti csúcshőmérsékletekre pedig csak a tengerparti területeken és a hegyvidékek 1000 méternél magasabban fekvő régióiban lehet számítani. Enyhülés vasárnaptól várható, a hűvös légtömegek heves záporokkal, zivatarokkal érkezhetnek meg.

Németországban 1881 óta vezetnek rendszeres feljegyzéseket a földfelszíni hőmérséklet alakulásáról. Az adatok azt jelzik, hogy az ország éghajlata melegszik, az év minden hónapjának átlaghőmérséklete emelkedett, és míg hidegrekordot több mint 70 éve nem regisztráltak, a melegrekordok 1990 óta megszaporodtak.

Ezek is érdekelhetik