fő az egészség

2019.07.02. 16:16

Ausztriában is tilos lesz dohányozni a vendéglátóhelyeken

A szigorítás november 1-én lép életbe.

A törvény alól csak a kerthelyiségek és a szabadtéri vendéglátó egységek jelentenek kivételt. A Don't smoke! (Ne dohányozz!) népszavazási kezdeményezés vezéralakjai, az orvosi kamarát vezető Thomas Szekeres és a ráksegélyszolgálatot irányító Paul Sevelda üdvözölte a szavazás eredményét.

„Köszönjük mindenkinek, aki támogatott minket ezen a rögös úton” – hangsúlyozták. A petíciónkat aláíró, „csaknem 900 ezer osztrák állampolgár támogatása nélkül ez nem valósulhatott volna meg” – tették hozzá.

A törvény értelmében a jövőben tilos lesz a dohányzás az összes olyan nyilvános helyen, ahol ételt és italt állítanak elő, dolgoznak fel, adnak ki vagy fogyasztanak.

A tilalom a vízipipára és az elektromos cigarettára is vonatkozik. A dohányzók eddig elkülönített helyiségekben hódolhattak szenvedélyüknek az ausztriai éttermekben és bárokban.

A dohányzási tilalom eredetileg tavaly május 1-jén lépett volna életbe, de az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt alkotta koalíciós kormány szabadságpárti nyomásra visszatáncolt az előző kabinet ígéretétől. A néppárti-szabadságpárti koalíció felbomlását követően azonban újra napirendre került a javaslat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában