a maradék

2019.05.11. 08:20

Trump utasítást adott a kínai importtermékek vámtarifájának emelésére

Donald Trump amerikai elnök utasítást adott pénteken az összes fennmaradó, mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai importtermék vámtarifájának megemelésére, amelyekre eddig nem vetettek ki büntetővámokat – tájékoztatott Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi főtárgyaló.

Lighthizer közleményében emlékeztetett arra, hogy Donald Trump utasítására az amerikai fél péntektől már 10 százalékról 25 százalékra emelte 200 milliárd dollár értékű kínai árura kivetett vámtarifát.

„Az elnök arra is utasítást adott, hogy lássunk hozzá a vámtarifa megemeléséhez gyakorlatilag a teljes fennmaradt kínai importra, amely értéke 300 milliárd dollárra becsülhető” – áll Lighthizer közleményében. A főtárgyaló szerint az újabb pótvámokról hétfőn tesznek közzé részletes információt.

Az újabb büntetővámok ellenére Trump és Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes – aki a kínai delegációt vezeti a kétoldalú kereskedelmi tárgyalásokon – egyaránt úgy nyilatkozott, hogy szükség van további tárgyalásokra, elkerülendő a legrosszabb forgatókönyvet, a megbeszélések teljes megszakadását a világ két legerősebb gazdasága között.

„Az elmúlt két napban az Egyesült Államok és Kína nyílt és építő szellemű tárgyalásokat folytatott a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok helyzetéről” – írta Twitteren az amerikai elnök.

„Időközben az Egyesült Államok Kínára vámtarifákat vetett ki, amelyek talán vissza lesznek vonva, talán nem, függően attól, hogy mi történik a jövőbeni tárgyalásokon” – írta Trump. Reményét fejezte ki, hogy folytatódnak a tárgyalások, hangsúlyozva, hogy személyes kapcsolatai Hszi Csin-ping kínai elnökkel „nagyon erősek”.

Néhány órával korábban megjelent Twitter-bejegyzéseiben Trump védelmébe vette a pótvámok megemelését, és azt írta, hogy számára egyáltalán nem sürgős a kereskedelmi megállapodás, mert az amerikai gazdaság többet nyer a vámtarifákból, mint bármiféle egyezségből.

Liu a pénteki tizenegyedik tárgyalási forduló után a kínai állami médiának nyilatkozva azt mondta, a két ország megállapodott abban, hogy Pekingben folytatják a tárgyalásokat. Megmaradtak a nézeteltérések a legfőbb kérdésekben, de a tárgyalások építő szellemben folytak, és nem szakadtak meg – hangsúlyozta a kínai miniszterelnök-helyettes.

Peking pénteken kilátásba helyezte, hogy „szükséges ellenintézkedéseket” hoz az amerikai büntetővámok kivetése miatt, de egyelőre nem részletezte, hogy milyen válaszlépéseket foganatosít.

Az eddigi kereskedelmi viszályban – azaz pénteking – az amerikai kormány 250 milliárd dollár értékű kínai termékekre vetett ki pótvámokat, míg Kína válaszul 110 milliárd dollár értékű amerikai importtermék vámtarifáit emelte meg. A kínai kormánynak nemigen van lehetősége arra, hogy újabb pótvámokkal vessen ki amerikai termékek széles körére, tekintettel arra, hogy tavaly az amerikai export Kínába 120,3 milliárd dollárra rúgott. Ugyanakkor más eszközökhöz is nyúlhat, hogy válaszul Washington pénteki döntésére megbüntesse a kínai piacon lévő amerikai vállalatokat.

Egészen a múlt hét végéig minden jel arra mutatott, hogy a két fél hamarosan megállapodik, vasárnap azonban Trump váratlanul bejelentette, hogy emeli az Egyesült Államokba irányuló kínai importcikkekre vonatkozó vámtarifákat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában