Magas Tátra

2019.02.22. 17:13

Lavinaomlás okozta egy magyar hegymászó halálát

Lavinaomlás sodort el egy magyar hegymászó csoportot a Magas Tátrában pénteken, a balesetben az egyikük életét vesztette – közölte honlapján a szlovák hegyimentő-szolgálat (HZS).

A tragédiát okozó lavinaomlás

a Lomnici csúcstól néhányszáz méterre lévő Kis Hideg Völgyben következett be a déli órákban,

amikor a helyszínen nagyon rossz időjárási körülmények uralkodtak, havazott és erős széllökések voltak.

A magyar hegymászók által riasztott hegyi mentők motoros hószánokon, majd gyalogosan tudták megközelíteni a baleset helyszínét.

Mire kiérkeztek,

a hegymászóknak már sikerült megtalálniuk és kiásniuk a lavina által betemetett társukat, aki ekkor már nem mutatott életjeleket.

Ennek ellenére a hegymászót megpróbálták még a helyszínen újraéleszteni, majd őt és a többi bajba került társát átszállították a közeli Téry menedékházba, ahol tovább próbálkoztak az újraélesztéssel, de eredménytelenül.

A szlovák hegyi mentőszolgálat egyik munkatársa elmondta: a lavinaomlásba került magyar hegymászó csoport több mint tíz személyből állt, az általuk használt felszerelés alapján nem kezdő hegymászókról van szó. A lavinaomlásban meghalt hegymászó férfi – pontosította a HZS honlapján közölt információkat. Hozzátette:

a baleset idején és helyszínén második szintű lavinaveszély volt érvényben, ez az ötös skálán közepesnek számít,

tekintve, hogy náluk a négyesnél magasabb veszélyre még nem volt példa.

A péntek délutáni órákban a hegyimentő-szolgálat mentőakciója még folyamatban volt, ugyanis a bajba került magyar hegymászókat a rossz időjárási viszonyok miatt még nem tudták elszállítani a Téry menedékházból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában