Katasztrófa

2019.01.27. 07:54

Még százakat keresnek a brazíliai gátszakadás után

A mentők leállították szombat éjszakára a munkálataikat a pénteki gátszakadás helyszínén, miközben még több száz áldozat heverhet az iszapáradat alatt. Hivatalosan eddig 34 ember holttestét találták meg, 23-an kórházba kerültek.

BRUMADINHO, BRAZIL - JANUARY 26: Rescue workers are seen at the scene after a tailings dam collapsed at an iron ore mine in Brumadinho, state of Minas Gerias, in southeastern Brazil, on January 26, 2019. At least 34 people were killed and around 300 are missing. Lucas Bois / Anadolu Agency

Forrás: AFP / Anadolu Agency

Fotó: Lucas Bois

A katasztrófát egy zagytározó falának leomlása okozta. A kiömlő iszap mintegy 150 méter széles, több kilométer hosszú folyamot hozott létre. A tulajdonos Vale SA bányavállalat közreadott listája szerint még mintegy 250 emberről nem tudnak.

A mentést helyi idő szerint a vasárnap reggel órákban folytatják. A tűzoltók abban reménykednek, hogy egy elöntött autóbuszban és vonatban még lehetnek túlélők.

Az Ibama nevű brazil környezetvédelmi ügynökség közlése szerint a zagytározó egymillió köbméter iszapot tárolt. A vállalat szerint a tározót már három éve nem használták, és folyamatban volt a felszámolása. A Vale SA a világ legnagyobb vasérckitermelője és vasexportőre.

Borítókép: Mentőegységek a katasztrófa sújtotta területen

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában