sajtóharc

2018.12.13. 13:28

Újságírók százai ülnek börtönben a munkájuk miatt

Kétszázötvenegy újságíró ült börtönben munkája végzése miatt a világon december 1-ig bezárólag – áll a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű, a sajtószabadság előmozdításával foglalkozó New York-i szervezet csütörtökön megjelentetett éves tanulmányában.

Több mint felük Törökországban, Kínában és Egyiptomban tölti büntetését, ahol kormányellenes tevékenységek vádjával börtönözték be őket.

„Úgy néz ki, hogy most ez a trend” – mondta egy interjúban Elana Beiser, a tanulmány szerzője.

A bebörtönzött újságírók száma nyolc százalékkal csökkent a tavalyi rekordhoz képest, amikor 272 újságíró ült rács mögött, de így is magas – mondta a CPJ. A teljes számba nem számítják bele az eltűnt vagy a nem állami hatóságok által fogva tartott újságírókat. A CPJ szerint újságírók tucatjai tűntek el vagy rabolták el őket a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, közülük néhányukat a jemeni húszi síita lázadók tartanak fogva.

A „rémhírterjesztés” vádjával bebörtönzött újságírók száma 28-ra nőtt a tavalyi 21-hez képest a CPJ adatai szerint.

A jelentés bírálta Donald Trump amerikai elnököt amiatt, hogy a médiában vele kapcsolatosan megjelenő negatív híreket gyakran álhíreknek minősíti, ahogyan teszik ezt például a Fülöp-szigetek vagy Törökország vezetői.

A CPJ szerint a sajtószabadságot legsúlyosabban megsértő ország továbbra is Törökország, ahol legalább 68 újságíró ül börtönben államellenes tevékenységek vádjával. Utána jön Egyiptom, ahol legalább 25 újságíró van börtönben.

Ankara a 2016-os törökországi puccskísérlettel indokolja ezeket az eljárásokat. Az egyiptomi kormány pedig az állam aláásásának megakadályozásával indokolja a másként gondolkodók korlátozását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában