Ukrán válság

2018.09.30. 15:54

Aknarobbanásban halt meg három gyermek Kelet-Ukrajnában

Egy gyalogsági akna felrobbanása következtében három gyermek életét vesztette, egy pedig sérüléseket szenvedett a Donyeck megye szakadár ellenőrzés alatt álló részében lévő Horlivkában – közölte pénteken Ivan Prihogyko, a város polgármestere a szakadár DAN hírügynökség jelentése szerint.

A sérült, tízéves fiút súlyos állapotban szállították kórházba. Az Aposztrof ukrán hírportál szerint ő mondta el később, hogy a két 13 éves és egy 12 éves fiú iskolatársával együtt a város határában egy faültetvényes területen jártak, a semleges övezetben, amely gyakorlatilag már a frontvonalon van, ott következett be a társai életét kioltó aknarobbanás.

Az UNIAN ukrán hírügynökség kitért arra, hogy az elmúlt napokban tömegesen betegedtek meg fertőzött ivóvíz fogyasztásától a szintén Donyeck megye szakadár ellenőrzés alatti részében lévő Makijivka településen, ahol elfogyott a vezetékes víz tisztítására használt klór. Csütörtökig a helyi hatóságok közlése alapján 87-en kerültek kórházba hasfájás, hányás, láz és egyéb, fertőzött víz fogyasztása miatti megbetegedésre utaló tünetekkel.

A kijevi parancsnokság vasárnapi jelentése szerint az elmúlt egy napban „az orosz megszálló csapatok” 32-szer nyitottak tüzet az ukrán állásokra a Donyec medencében. Egy ukrán katona sérült meg, továbbá egy polgári személy: a Majorszk elleni támadás során egy helybeli nőt a fején talált egy lövedék. Az Egyesített Erők parancsnokságának jelentése szerint két ellenséges fegyverest likvidáltak, hetet megsebesítettek.

A DAN vasárnapi jelentése szerint az ukrán hadsereg 16-szor sértette meg a tűzszünetet az elmúlt napban Donyeck megye területén.

Február végén életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló ukrán törvény, amely Oroszországot agresszor, megszálló államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet fokozatosan, április végétől pedig hivatalosan katonaivá alakult át, és új neve „Egyesített Erők Művelete” lett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában