Párizsi merényletek

2018.05.15. 20:14

Szabadlábra helyezte a francia bíróság Salah Abdeslam egyik segítőjét

Feltételesen szabadlábra helyezte egy francia bíróság Hamza Attout, aki a 2015. novemberi párizsi merényleteket követően segített Brüsszelbe szökni Salah Abdeslamnak, a terrorkommandó egyetlen túlélőjének - jelentette kedden a belga sajtó névtelen forrásokra hivatkozva.

Egy neve elhallgatását kérő tisztségviselő megerősítette a belga RTL információit, amelyek szerint Hamza Attou szabadlábon védekezhet, az ügyben eljáró francia bíróság szerint ugyanis előzetes letartóztatásának hossza már nem áll arányban az általa elkövetett bűncselekményért kiszabható legfeljebb hat éves börtönbüntetéssel.

„A továbbiakban nem szükséges előzetes letartóztatásban tartani. A szökéshez nyújtott segítséget beismerte, a merényletekben pedig nem érintett” – mondta az illetékes.

A 24 éves férfi beismerte, hogy a támadás éjszakáján Brüsszelből Párizsba ment autóval, hogy társával, Mohamed Amrival visszavigye Abdeslamot a belga fővárosba.

A segítőket még visszaérkezésük napján őrizetbe vette a rendőrség a brüsszeli Molenbeek negyedben, és később átadtak őket Franciaországnak.

Attou a kihallgatásán azt mondta, hogy Abdeslam a merényletek után este 11 órakor felhívta őt és a barátját, s megkérte őket, hogy menjenek érte Párizsba, ahol baleset érte. Állítása szerint csak azután értesült arról, hogy Abdeslam részt vett a terrortámadásokban, hogy felvette őt a kocsiba. November 14-én hajnalban háromszor is ellenőrizte őket a francia rendőrség, mielőtt átlépték a határt, de nem állították elő őket.

Sajtóhírek szerint a tárgyalás lezárultáig Attou visszatérhet Brüsszelbe, ahol a hatóságok szigorú megfigyelés alatt fogják tartani.

A marokkói származású, francia állampolgár Salah Abdeslamnak Franciaországban kell majd bíróság elé állnia a párizsi merényletek miatt, amelyekben 130 ember halt meg. A tettesek közül többen is Brüsszelben éltek korábban. A támadás elkövetőjeként az Iszlám Állam nevű dzsihádista szervezet jelentkezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában