szíria

2018.05.31. 11:32

Aszad: az amerikai katonáknak el kell hagyniuk az ország területét

Arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy Donald Trump amerikai elnök állatnak nevezte, az államfő azt felelte: Trump kijelentése őt magát minősíti.

Az amerikai erőknek előbb vagy utóbb el kell hagyniuk Szíria területét – jelentette ki Bassár el-Aszad szíriai elnök az RT külföldre sugárzó orosz tévéállomás csütörtöki adásában.

A korábban Russia Today-nek nevezett csatornának adott interjúban Aszad hangsúlyozta, hogy visszafoglalják Szíriának azokat a térségeit is, amelyeket az amerikai támogatással bíró kurd-arab koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) harcosai foglaltak el az ország északi és keleti részén. Ez a mi földünk, a mi jogunk és kötelességünk felszabadítani – szögezte le.

Hozzátette, nyitottak arra is, hogy tárgyaljanak az SDF-el. Ez az egyik lehetőség – mondta, hozzátéve, hogy ha ez nem működik, akkor erővel szabadítják fel az említett területeket.

Az amerikaiaknak azonban mindenképpen el kell hagyniuk az országot. Washingtonnak tanulnia kell az Irakban történtekből – figyelmeztetett Aszad, felidézve, hogy Irak jogalap nélküli amerikai megszállása is azzal végződött, hogy az Egyesült Államoknak ki kellett vonnia katonáit.

Arra a kérdésre, mit szól hozzá, hogy Donald Trump amerikai elnök állatnak nevezte Aszadot, a szíriai államfő azt felelte: Trump kijelentése őt magát minősíti.

Az interjúban szóba kerültek a Szíria elleni április 13-14-i amerikai, brit, francia légicsapások. Ezzel kapcsolatban Aszad kifejtette, az amerikaiak a világnak azzal a történettel, hazugsággal álltak elő, hogy a szíriai kormány vegyifegyvert vetett be a kelet-gútai Dúma városa ellen, holott – mint hangoztatta – a damaszkuszi kormánynak nincsenek vegyi fegyverei, és nem is állt volna érdekében egy ilyen csapást végrehajtani.

Az amerikai vádat Aszad szerint a nemzetközi közvélemény nem hitte el, de nem volt hova visszakozni, valamit tenniük kellett, még ha nem is lett belőle nagyarányú támadás. Ez utóbbi ugyanakkor Moszkvának volt köszönhető – tette hozzá. Szíria az orosz közreműködésnek köszönhetően ugyanis megerősítette légvédelmét. A légvédelmi rendszereink az orosz támogatásnak köszönhetően ma már sokkal erősebbek, ami az amerikai, brit és francia, valamint a legutóbbi izraeli légitámadásoknál is bebizonyosodott – állította Bassár el-Aszad.

Az áprilisi légitámadásban az amerikai, brit és francia erők által indított 103 rakétából a szíriai légvédelem 71-et megsemmisített.

Nyilvánvalóan a május 10-i Szíria elleni izraeli légicsapásokra utalva, Aszad az interjúban azt állította, hogy Irán szíriai katonai szerepvállalása a szíriai hadsereget támogató tisztek jelenlétére korlátozódik, így az izraeli támadásnak a több tucat szíriai katona halála, illetve sebesülése mellett egyetlen iráni áldozata sem volt.

Izrael állítása szerint légiereje aznap Szíriában elhelyezett iráni katonai létesítményekre mért csapást, válaszul az iráni al-Kudsz Brigádoknak a golán-fennsíki izraeli hadállások ellen intézett rakétatámadására.

Arra a kérdésre, hogy Szíria tud-e valamit tenni az izraeli légitámadások leállítása érdekében, Aszad azt mondta: Az egyetlen lehetőség a légvédelmünk javítása (...) és ezen rajta vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában